Truks ...i cosetes varies :)


 

 

 

Aquesta és la meva part preferida de tota la plana, aquí tinc la intenció d'explicar unes quantes coses que he anat aprenent durant tot el temps que fa que em moc pel món d'Internet. Possiblement, no són gaire bons consells comparats amb els que us podrien donar alguns personatges que corren per la xarxa, però a mi em van bé, tot i que segur que molts d'ells ja els sabeu o sinó, els haguéssiu après amb poc temps navegant per la Xarxa.

Abans que res una advertencia: Tot el que aquí s'exposa està amb finalitats educatives i de cap manera pretén incitar a ningú a cometre actes il.legals, però un servidor no es fa responsable dels usos fraudulents que es puguin realitzar amb el que aqui s'explica.


Downloading

Un dels principals problemes amb que et trobes, quan arribes a Internet, és que hi ha una gran quantitat de programes i utilitats que vols, però que per baixar-les cap a casa t'hi pots estar hores. Bé doncs, la solució és molt fàcil, en lloc de baixar-les dels "sites" oficials baixa-les d'algun servidor espanyol. Tot i que Espanya no va tan bé com diuen alguns, en la qüestió que ens ocupa no estem gaire mal servits. Per a buscar allò que voleu us recomanaria l'archie de Rediris (un servidor dedicat a la búsqueda de programes a internet) , només té una pega, en la majoria d'archies heu d'introduir el nom exacte (o part) de l'arxiu que conté el programa que voleu buscar; per exemple aquesta pàgina de web ha estat feta amb un editor anomenat PageMill i per baixar-lo de Rediris vaig haver de dir-li que em busqués l'arxiu pmwtry5.exe, que era on estava comprimit. Ara la pregunta és obvia, com descobreixo el nom? doncs molt fàcil, només cal anar al site oficial del programa que volem o a alguns dels distribuidors de Shareware (software de distribució gratuïta) com ara CDROM.com o Shareware.com, demanar el programa, no baixar-lo, apuntar-se el nom i després anar al archie de Rediris i introduir el nom que allí hem vist.

A vegades, però no hi és tot en aquest "estimat país nostre" així que haureu d'atravessar les fronteres, però no cal que sortiu d' Europa doncs segur que en algun lloc o altre trobareu el que voleu, per fer-ho podeu usar l'archie de Luth.se (Suècia) que a més té l'avantatge de trobar els programes sense que li doneu el nom exacte del que voleu.

Un problema molt comú, és que pel motiu que sigui Netscape o MS Internet explorer (els dos Navegadors més comuns) no baixen allò que voleu, o ho fan amb errors, quan us passi això heu d' usar un client de FTP en mode texte, és més complicat de fer servir, doncs es basa en una sèrie de comandes que heu de conèixer prèviament; fem-ne un petit repàs:

1er.- Heu de definir allà on ha d'anar a parar el que voleu; ho feu amb la instrucció lcd i a continuació a on va (ie: lcd c:/biologia)
2on.- Si el que us emportareu és texte heu d'escriure ascii i prèmer intro, si no ho és bin.
3er.- Quan ja hagueu fet tot això escriviu get i el nom de l'arxiu en qüestió, i ja està.


Pàgines complertes

Quantes vegades no heu volgut baixar-vos una pàgina amb les fotografies i mantenint els links, doncs bé, això ho podeu fer d'una manera molt senzilla amb un programa de domini públic i molt senzill d'usar anomenat Webwhacher .

Aquest programa també us pot ser molt útil en el cas que volgueu una foto que en pantalla apareix perfectament, però que en baixar-la i veure-la apareix deformada, això és perquè, pel motiu que sigui, està protegida, però amb aquest programa podeu enportar-vos-la tranquilament (i no estareu fent res il.legal)


Correu electrònic

Si no teniu adressa d'internet o voleu enviar un Email en el qual el from: sigui el que vosaltres volgueu, podeu usar un programa anomenat unabomber,

Atenció al que feu amb ell, doncs el mail no serà anònim i en la capçalera d'aquest sempre apareix l'adressa de l' ordinador que ha enviat el missatge (o..no, però això són figues d'un altre paner i ho heu d'aprendre tot solets :) )


IRC

Si us conecteu a IRC, podeu usar uns programes anomenats scrips que són per a fer dibuixets, enviar missatges amb colorets i emprenyar els altres usuaris, però jo no us ho aconsellaria doncs molts d'ells tenen backdoors (portes del darrera) a través de les quals altres usuaris podrien introduir-se en el vostre ordinador i fer-vos-ho passar realment malament.


Altres truks

Si voleu aprendre més trucs per l'estil us aconsello que visiteu algunes pàgines sobre hakers, doncs ells són els que coneixen millor la xarxa i, tot i que no són molt partidaris d' explicar els seus coneixements, si que fan manuals sobre la navegació i utilitats vàries per a moltes coses. Alguns exemples:


 Introducció

Tema 2

 Tema 3

Tema 4

Tema5i6

 Tema 7

  Presentació

 Buscadors

  Truks :)

  Aprofitant...
 Gracies a  Software