PLATAFORMA DE SUPORT A LA PREMSA COMARCAL


Continguts:
 • Motiu de la campanya.
 • Realitat comarcal de les Terres de l'Ebre.
 • Manifest de les entitats que impulsen la campanya.
 • Entitats adherides a la campanya.
 • Adhesions personals a la campanya.
 • Com pots participar tu en la campanya


  Motiu de la campanya:
  Resulta evident que les fronteres administratives que divideixen la nació catalana en Comunitats Autònomes i Províncies és totalment irreal. Així, ens podem trobar amb casos totalment fora de lloc com partir una comarca en dues parts: la Cerdanya en dos estats, la Terra Alta i la Ribagorça en dues Comunitats Autònomes...; partir una població en dues meitats: El Pont de Montanyana (la Ribagorça) entre dues Comunitats Autònomes... Malgrat aquestes divisions, no s'ha trencat la unitat social existent entre les poblacions afectades.

  Per això, entenem que els mitjans de comunicació, sobretot els que diuen defensar un plantejament comarcal, han d'adaptar-se a la realitat social i territorial que representa la comarca, i mai a la irrealitat (com s'ha demostrat) que representa la província o la comunitat autònoma.

  El cas del Diari El Punt.
  Significatiu és el cas del diari el Punt (Hermes Comunicacions, s.a.) amb seu a Girona que es vol implantar arreu de la nació catalana, fet que considerem molt important, però en canvi segueix els models de divisió administrativa que contemplen els estats espanyol i francès, sense tenir en compte la realitat social esmentada. És aquest un fet molt greu, ja que aquesta publicació sempre s'ha destacat per la comarcalitat en els seus articles editorials.

  A partir del dia 11 de setembre de 1996, el que fins al moment és la publicació mensual EL PUNT a la província de Tarragona esdevindrà una publicació de periodicitat diària. Aquest nou diari contempla un apartat dedicat a les Terres de l'Ebre, entenent com a tals només la Terra Alta, el Montsià i el Baix Ebre, obviant les comarques de la Ribera d'Ebre, la Matarranya, els Ports, l'alt i el baix Maestrat. És a dir, obviant la realitat comarcal d'aquesta regió.


  Les Terres de l'Ebre.
  La regió de les Terres de l'Ebre representa des de fa molts anys una unitat territorial, sòcioeconòmica, dialectal i d'administració eclesiàstica, ja que totes formen part del Bisbat de Tortosa, amb l'excepció de la Matarranya que passà a formar part del Bisbat de Saragossa fa uns anys.

  Les relacions humanes existents entre els ciutadans d'aquesta regió són nombroses: comparteixen mercats, parròquies, escoles, premsa comercial, etc. Així mateix, existeixen diverses entitats culturals i ecologistes que tenen com a àmbit primari d'actuació el conjunt de les comarques esmentades.

  Tenint en compte aquesta realitat, entenem que els mitjans de comunicació en general s'han d'adaptar a aquesta. En aquest sentit, seria una llàstima que el diari comarcal EL PUNT, que pretén expandir-se per aquestes comarques, no tingui en compte aquest àmbit social i territorial.


  Manifest d'adhesió a l'edició del diari EL PUNT.
  1. les comarques de l'Alt i Baix Maestrat, els Ports, el Matarranya, el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, malgrat pertànyer a administracions autonòmiques diferents formen part d'una mateixa regió a nivell social, econòmic, geogràfic, lingüístic (es parla una mateixa variant dialectal) i, fins i tot, religiós (formen part del mateix Bisbat excepte el Matarranya).

  2. No volem renunciar a la nostra realitat social.

  3. Tenint en compte aquesta realitat, és necessària i imprescindible l'existència d'un mitjà de comunicació escrit que respecte l'àmbit comarcal, és a dir, el nostre àmbit social, econòmic, lingüístic, etc.

  4. És necessari i imprescindible un mitjà de comunicació escrit en la nostra llengua.

  5. En aquest sentit, no voldriem quedar fora de l'edició de les Terres de l'Ebre del diari El Punt.

  Per tot això: MANIFESTEM LA NOSTRA ADHESIÓ AL PROJECTE D'UN DIARI COMARCAL PER A LES NOSTRES COMARQUES SENSE EXCLOURE'N CAP.


  Impulsors de la campanya: Associació Cultural del Matarranya (Calaceit), Bloc Jaume I (Vinaròs i Tortosa), Òmnium Cultural


  COM PARTICIPAR EN LA CAMPANYA

  Pots gravar-te el text del manifest en format ASCII: manifest.txt, o treure'l directament per impressora i enviar-lo SIGNAT a:
  EL PUNT
  Carrer Figuerola, 28
  17001 GIRONA

  backTorneu a la pàgina de novetats d'Òmnium Cultural