Panxampla, la història d´un bandoler.


Pel segle XIX, com a molts indrets de Catalunya i també arreu d´Espanya, a les Terres de l´Ebre van existir bandolers que eren el terror de les gents. Doncs bé, al Baix Ebre, i més concretament al poble d´Alfara de Carles, es va fer famós un home: Panxampla.

La vida d´aquest home va canviar el dia en que per l´amor d´una alfarenca i l´oposició del pare d´aquesta, hi va haver una confrontació en una baralla que va acabar amb sang i la mort del pare de la noia. Per aquesta raó, va fugir del poble per no caure en mans de la justícia.

Com a fugitiu s´amagava pels Ports d´Alfara, anant de cova en cova i portant només tres coses: una manta, un trabuc i un punyal, que formaven l´anomenada "trilogia panxamplista".

Poc a poc, i al llarg dels anys, va fer-se més conegut per la seva valentia i audàcia davant la Guàrdia Civil que el volia capturar. Va ser considerat el bandoler més perillós de les Terres de l´Ebre; fins i tot altres lladres actuaven baix el seu nom per causar més por a les víctimes.

Finalment, Panxampla va emigrar a França, on va començar una nova vida i es va casar. Però degut a la traició d´un amic que administrava tot el que havia guanyat fent de bandoler i el va fer tornar per un assumpte, va ser detingut i ajusticiat.

Aquest és un breu resum de la història de Panxampla, un bon home que va have de ser, potser per força del destí, el bandoler més temut de les Terres de l´Ebre, i que sols va ser vençut per la traició d´un home.

"Mjó"


Històries