INTERNET: LA REVOLUCIÓ DE FINAL DE SEGLE

Manuel Sanromà
Director del Departament d'Enginyeria Informàtica de la URV


Tothom en parla, pocs (encara) l'utilitzen i molt pocs són conscients del que es porten entre mans, tant des del punt de vista tècnic com de les seves aplicacions. Però tothom intueix que estem davant d'una revolució d'abast mundial que pot canviar tots els àmbits de la activitat humana. El lleure, el treball, l'educació, les comunicacions, els mercats, les relacions humanes, tots es trobaran afectats (de manera encara difícil de preveure) per aquesta onada imparable que anomenem INTERNET.

Molts desenvolupaments científics i tecnològics han canviat el món durant els darrers 500 anys: la impremta, la màquina de vapor, l'electricitat, les vacunes, el telèfon, la ràdio, la televisió, la penicil.lina, l'ordinador, per citar-ne només algunes. Tots ells han estat fruit del treball de molts però (finalment) de la genialitat d'uns pocs; gairebé tots els avenços tenen un inventor o un descubridor. L'impacte de tots ells ha estat revolucionari i el món, abans o després de, ha estat totalment diferent. Han canviat la forma de viure, de treballar, fins i tot de pensar i han tingut un impacte econòmic i social indubtable. La revolució actual de la Informàtica i les Comunicacions (encarnada fonamentalment en el concepte i les tecnologies associades a INTERNET) tindrà també efectes difícils de preveure però amb una gran diferència: la velocitat del canvi serà molt més ràpida. De fet és una velocitat vertiginosa.

Sinergia

I és que INTERNET no és un descobriment o un invent; no és fruit d'uns pocs inventors (encara que sí del treball de molts); fins i tot no hi ha un abans i un després. INTERNET és una sinergia que combina tots els avanços tecnològics que s'han produït en aquest segle en Informàtica i Comunicacions, que els integra tots, que els modifica tots i que a la vegada en crea de nous. És una imparable bola de neu. Com més gran es fa més força té. I és que INTERNET porta en sí mateixa la revolució: els canvis (ideològics, tecnològics, socials...) que s'estan produint en aquest moment en qualsevol lloc del món poden ser coneguts, compartits i modificats a l'instant en qualsevol altre part. El món s´ha fet definitivament únic: Miami està tant a prop de Tarragona com Constantí.

Obviament el que avui coneixem per INTERNET serà molt diferent d'ací uns (molt pocs) anys: la revolució es menja als seus pares. Però el concepte en sí mateix, la possibilitat tecnològica d'accedir de manera fàcil i instantànea (i barata!) a la informació estigui aquesta on estigui, ha quedat definitivament implantat i és el motor d'un canvi revolucionari (i que quedi clar que parlem d'accedir a la informació; altre cosa és si es fa pagar per ella!). Canvi que derribarà grans empreses i en farà neixer moltes d'altres; canvi que farà desapereixer molts llocs de treball i en crearà molts d'altres; canvi que donarà poder a molts que arà no el tenen i derribarà a molts poderosos; canvi, en fí, que tindrà un important impacte econòmic.

Tot el món de les comunicacions (editorials, premsa, telèfon, ràdio, televisió) serà el primer (però no l'únic) que canviarà d'aquí a pocs anys; potser això explica l'atenció que els media donen al fenomen, molt més gran proporcionalment que el seu impacte actual, i que pot fer pensar que ja estem immersos en la revolució. De fet la revolució és aqui però estem només a la seva prehistòria.

Impacte cultural

Però, tot i ser extraordinàriament important l'impacte econòmic i social, és en les relacions humanes on les revolucions acaben tenint un impacte més profund i de més llarg abast. Que hagués estat de les idees de Copèrnic, Galileu, Newton o Lutero sense l'impremta? O al revés, com haguès canviat el món si en l'època de Plató, Aristòtil o Alexandre Magne hi hagués hagut impremta (o televisió!)? És evident que l'impacte social de les idees té molt a veure amb la facilitat de la seva difusió. I en aquest sentit INTERNET és una eina poderosa. Un escriptor pot ser alhora editor i impresor: les idees no necessiten un suport físic i a més poden viatjar a la velocitat de la llum.

Hi han aspectes de les relacions socials que ja estant canviant: els internautes formen una comunitat virtual en la qual no hi han distàncies. Tenir amics a tot el món (i no perdrel'ls per culpa de la mandra que produeix un sobre o un segell de correus) és avui fàcil i barato. En altres camps, com el de l'educació, la potencialitat és extraordinària però amb prou feines s'han fet els primers passos.

Aplicacions

En qualsevol cas no està gaire llunyà el dia en que un estudiant tarragoní podrà estudiar una carrera a una Universitat europea o americana sense vellugar-se de casa seva; o en que els professors d'idiomes donaran les classes des dels seus països nadius; o en que una classe podrà estar formada per alumnes de diferents cultures i idiomes que assisteixen (virtualment) al mateix curs però que viuen en països diferents.

Les prediccions són pràcticament impossibles de fer; moltes seran equivocades i altres fins i tot hauran passat desapercebudes pel analista més fi. INTERNET és una revolució incruenta que anirà arribant de manera ràpida i natural a tot el nostre entorn. Però en la mesura que la nostra societat en sigui conscient (i prescient) estarà en millor posició per navegar sobre aquesta ona imparable. La iniciativa TINET de la Fundació Estudis Universitaris Ciutat de Tarragona, portant INTERNET a l'abast del teixit social tarragoni pretén ser un pas en aquesta direcció. Que en savem treure profit depèn dels nostres ciutadans i de les seves organitzacions i empreses.