Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 26 de Gener de 1995

TERRÍCOLES

La expedició arqueològica provinent del sistema estel.lar X havia començat a excavar en un indret d'aquell planeta que els seus habitants havien conegut amb el nom de Terra. Tota la galàxia estava interessada en comprendre com i per què havia desaparegut una civilització que havia desenvolupat una tecnologia tant avançada.

El moment culminant de l'expedició va ser quan, prop de la desembocadura del que havia estat un petit riu, els arqueòlegs es van trobar amb un enigma que els va portar de cap durant molt de temps. Unes restes, que els sofisticats mitjans de datació evaluaven en uns 12.000 anys d'antiguitat, apareixien damunt d'unes altres uns 2.000 anys més recents! Una placa amb un nom extrany, trobada al costat, va servir per batejar l'enigma: el problema Eroski.

Els investigadors no es posaven d'acord. Uns deien que un terratrèmol hauria capgirat els estrats, posant per sobre el més antic; altres afirmaven que les restes superiors havien estat reutilitzades en la construcció de l'edifici de sota; els més radicals proposaven una revisió dels sistemes de datació. Però tot va quedar aclarit quant, cert temps desprès i en una excavació propera, es van trobar restes microfilmades de diaris de l'època: uns terrícoles, anomenats Comissió de Patrimoni, havien decidit portar unes runes d'un antiga església, al sostre d'un supermercat!!! La noticia va córrer per tota la Galàxia; els terrícoles estaven ben sonats.

Tornar a la plana principal