Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 24 de Novembre de 1994
SOGRES

Hi ha gent que nega els fets experimentals. Uns diuen que la Terra és plana i d'altres s'escandalitzen davant la teoria de l'evolució de Darwin. Estan en el seu dret però s'equivoquen. No val la pena perdre el temps discutint amb ells. Cal seguir treballant.

Igualment n'hi ha que neguen l'evidència lingüística. No accepten que de llengua pròpia (com de mare) n'hi ha només una. Que els catalans hem de vetllar per la salut de la nostra llengua, igual que a París vetllen pel francès i a Madrid pel espanyol. Neguen que és de ben nascuts acceptar la llengua del país que t'acull. Diuen que el català i el valencià són llengües diferents. Estan en el seu dret. I els que ens equivoquem som els que, tenint claríssim tots aquests fets no som consequents. Cal ignorar els ignorants.

L'Europa sense fronteres és la gran oportunitat dels països petits. S'obriran grans possibilitats pels qui coneguin diverses llengües. Els poders públics catalans, a més de vetllar com és el seu deure per la llengua pròpia (única) del país, hauríen de procurar que la població catalana dominés les llengües dels nostres veïns. El 100% dels catalans sabem espanyol; aquest és un fet inqüestionable. Dediquem-nos ara al francès. Monzó + Molière + Quevedo = campions d'Europa. Dominem les llengües dels veïns. Perquè de sogres, al contrari que de mares, si que s'en poden tenir més d'una.

Tornar a la plana principal