Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 6 d'Abril de 1995

LA PRIMERA VEGADA

El llenguatge, meravellosa eina que distingueix la condició humana per sobre dels nostres cosins animals, és en mans dels polítics un instrument cabdal pels seus objectius. Utilitzat hàbilment pot convertir allò sutil en poderosa arma, la mitja veritat en gran mentida, l'èmfasi en demagògia. S'enrecorden del "OTAN de entrada no"? Després va resultar que "de salida tampoco" i un dels girs polítics més importants en la Espanya de la posguerra es va consumar amb una inteligent utilització del llenguatge.

En els darres dies hem assistit en dos casos a un joc lingüístic, plé d'inteligència i subtilesa, amb el comú denominador de les paraules "per primera vegada".

El Rei d'Espanya, en el seu viatge a Xina, volia parlar de la matança de Tiannamenn sense utilitzar la referència a la tristament famosa plaça, prohibida pel criminal règim xinès. I per fer-ho va dir que visitaba Xina per primera vegada "después de los acontecimientos"; tothom va entendre el que volia dir. Ara hem llegit que un conegut polític de les nostres comarques, relacionat des del començament amb el parc de Vilaseca-salou, quan era Bush, Gran Península, Tibigardens o com es digués, visitava per primera vegada Port Aventura. En aquest cas hagués faltat dir també "después de los acontecimientos" encara que això no sortia en la notícia; també tothom va entendre el que es volia dir. Novament la subtilesa portada a la informació en titulars; i el llenguatge utilitzat com a arma poderosa. Chapeau!
Tornar a la plana principal