Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 16 de Març de 1995

MOROS I CRISTIANS

S'han matat uns als altres i entre ells mateixos durant anys i panys en nom d'un Déu únic totpoderós. En el decurs dels anys els cristians han substituït el fanatisme religiós pel polític: Hitler, Stalin i Milosevic són exemples ben coneguts. Però és evident que als que ara els va més la marxa de la degollina i la guerra santa és als seguidors del Profeta. "En el nom d'Al.là, el compasiu, el misericordiós", des del Marroc fins al Pakistan, grups cada vegada més nombrosos de fanàtics islàmics condemnen a mort escriptors sacrílegs, tallen el cap a les adúlteres i la mà als lladres, i degollen nenes musulmanes i monges estrangeres.

Els darrers esdeveniments a Algèria posen de manifest un fanatisme religiós propi de l'edat mitjana. Curiosament algun que altre polític i analista imputa la actual barbàrie algeriana a l'anul.lació de les eleccions guanyades pels islamistes.

No em facin riure! És que no han llegit la història recent? És que ignoren que els fanàtics, els religiosos o els polítics, són malalts paranoics? Que el respecte a les formes democràtiques no ens faci perdre el sentit de la realitat. Hitler, Pol Pot i Jomeini estan massa a prop com perquè juguem amb la vida i la llibertat de les persones. El creixement del fanatisme es pot aturar amb mesures polítiques i econòmiques però amb els fanàtics de res no val el diàleg ni les eleccions. Si no volem limitar-nos a consolar les víctimes i a esperar que (en nom d'un Déu) ens matin cal tenir el garrot ben preparat; en nom dels pares, dels fills i dels esperits sans.

P.D. Dedico aquest article a Fàtima, una nena algeriana degollada a la porta del col.legi per uns animals amb forma d'homes
Tornar a la plana principal