Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 3 d'Agost de 1995

CONSTANTÍ-MIAMI

L'any 1821 en Josep Roig (dit de na Vidala, pagès de la vila de Constantí), la seva dona Josepa i els seus fills van emigrar a Puerto Rico. Allí, el govern els hi va proporcionar terres al poble d'Utuado. Els Roig van prosperar i els seus descendents van ser alcaldes del poble. L'any 1937 una descendent d'en Josep, l'Olga Roig, es va casar a Nova York amb Alfred Eiskowitz, un jueu de Brooklyn. Van passar més anys i el 1995 en Howard, un fill de l'Alfred i l'Olga que viu a Miami, es va preguntar sobre els seus orígens. Ell sabia, per tradició familiar, que els Roig provenien d'un lloc anomenat Constantí, però poca cosa més.

Aprofitant la seva connexió a Internet, en Howard va enviar un missatge a un tauló d'anuncis electrònic, preguntant si algú li podia proporcionar informació sobre els seus avantpassats i/o el seu poble d'origen. Per casualitat, un tarragoní anomenat Manel va veure el seu missatge i, després d'una visita a l'arxiu Diocesà de Tarragona va poder resseguir els avantpassats dels Roig de na Vidala fins el segle XVI. Com és natural en Howard i en Manel van establir una amistat "electrònica" que, mesos més tard, es va consolidar a Miami quan ambdós es van conèixer personalment i van tenir ocasió de viure uns dies intensos d'amistat i de xerrades genealògiques. Avui gràcies a en Howard i en Manel, la història dels Roig està grabada junt amb 150 milions de persones més que han viscut en tot el món en un CD Rom de la Biblioteca del Congrés de Washington.

P.D. Els personatges d'aquesta història són reals; els seus noms no s'han canviat. Qualsevol semblança amb la realitat no és cap coincidència.Tornar a la plana principal