Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 27 d'Octubre de 1994

HONOR FERIT

Els sociòlegs, els economistes i els polítics diran el que vulguin. Però els humans ens movem moltes vegades a cop d'entranya i d'orgull. Valguin només dos exemples ben propers i familiars per a tots nosaltres.

A Tarragona se li qüestiona el dret que la Universitat porti el seu nom. I la societat tarragonina salta amb una reacció unànime que apel.la a la capitalitat i als seus drets històrics que es remunten als romans. A Valls se senten ferits perquè hi ha colles a Terrassa i a Tarragona que fan aquells castells que fa uns anys semblaven patrimoni exclusiu dels vallencs. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, sobretot, encapçala el crit de sometent i en el darrer concurs i per Santa Úrsula surten a defensar l'honor ferit; i a fe que ho han aconseguit amb tot l'honor.

Se senten crits de guerra de tarragonisme i vallenquisme. S'afirma que som i serem. S'apel.la a les essències per refermar la identitat. I això, si serveix per a un esperit de superació, és positiu.

Però el pedrigree no és garantia de la qualitat eterna. L'ahir no val per a l'avui ni per al demà. El prestigi i el liderat cal guanyar-los constantment. Si les persones, els pobles i els grups humans volem progressar, Santa Úrsula ha de ser cada dia.

Tornar a la plana principal