Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 16 de Febrer de 1995

HOLANDA

Suposo que els responsables de la nostra seguretat (Plaseqta i Nuclears) ja tenen prevista una visita a Holanda. Evacuar ordenadament a 250.000 persones, vetllar pel seu benestar i la seva seguretat i tornar-los a casa com si res hagués passat és exactament el que s'espera que haurien de ser capaços de fer en l'eventualitat d'un desastre (improbable pero possible) al polígon, a Vandellòs o a Ascó. Els holandesos han demostrat saber com fer-ho; es tracta doncs de copiar.

A força d'anys i d'ensurts els tarragonins ens hem acostumat a viure sobre un polvorí. I, de la mateixa manera que els habitants de Toquio o de San Francisco, qui més qui menys s'olora que un dia o altre haurà de còrrer de veritat. Però ens agradaria saber, quan arribi l'hora, per on i com ho haurem de fer. L'experiència de la nit del rack la recordarem tots mentres visquem.

La pregunta és: ha canviat alguna cosa des d'aleshores? Si avui (és improbable però possible) passa quelcom de greu als polvorins propers, funcionarien les coses com a Holanda? Jo tinc el temor de que la resposta a aquestes preguntes és negativa però això de la seguretat és com els fons reservats; mentres no es destapi no tenim més remei que creure en la paraula dels responsables. Si algun dia hem de córrer nomès cal esperar que els fets no confirmin les temences. Jo els hi confeso una cosa: potser es perdrà la Lliga per culpa d'un, però hi ha vegades en que m'agradaria ser holandès.

Tornar a la plana principal