Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 13 d'Octubre de 1994


LES FESTES

Competitivitat, qualitat total; la nova religió. Solidaritat, protecció del més dèbil, paraules caduques. L'absentisme laboral ens costa tants milions; una vaga tants altres. Els parats, els avis, els pobres ens surten molt cars; cal reduir despeses socials. I aleshores, enmitg del tètric discurs, l'ultralliberal de torn pregunta: per cert, en què cau enguany Tots Sants? Òndia quin pont més maco!.

Un govern que va imposar una reconversió industrial front uns sindicats, que va tirar endavant una llei de l'avortament es rendeix ara davant la Purissima Constitució. Però l'abracadabrant setmaneta de desembre en que desfullarem la floreta (treballo, no treballo...) no és més que el cas més escandalós d'un sistema de festes que va pretendre fa uns anys racionalitzar la disbauxa imposant l'absurd.

Si deixem de banda Nadal, Cap d'Any i les Festes Majors, per què no passem totes les festes laborals a dilluns?. Tindríem uns quants caps de setmana llargs fixats cada any, la planificació del treball i el lleure seria molt més racional i no crec que el turisme s'en veiés més que beneficiat. I estalviaríem molts diners en aquestes vagues generals conegudes amb el nom de ponts.

Estic disposat a admetre la utilitat de valors en què no hi crec. Però mentre hi hagi anys en què m'hagi de menjar els panellets a corre-cuita i d'altres en què es ressequin de tants dies de festa; mentre el dia del treball pugui ser un maleït diumenge; mentre la hispanitat sigui el 12 i la catalanitat l'11 tant si es vol com si no es vol, amb mi que no hi comptin per la competitivitat i la qualitat total; em quedo amb l'amor a la vida i al meu treball.


Tornar a la plana principal