Article de la sèrie "Un altre Punt de Vista" publicat a NOU DIARI el 29 de Desembre de 1994

TRUMAN

El nom de Harry S. Truman s'associa sovint a la bomba atòmica, al machartisme i a la guerra de Corea. Però la seva figura és molt popular als Estats Units sobretot per una raó: és un president que va fer la seva feina (bé o malament segons el gust de l'analista) però quan va acabar el seu mandat s'en va anar cap a casa i va viure plàcidament apartat de la política fins el final dels deus dies. I és que amb Truman es va introduir la 22a esmena a la Constitució dels EEUU: un president només ho pot ser durant dos mandats. Quina gran lliçó! Quina manera més pràctica d'evitar, no solament la corrupció, sinó tot l'entramat tortuós que generen els alts càrrecs que es perpetuen en els seus llocs.

Els màxims responsables polítics de qualsevol col.lectiu democràtic, haurien de tenir una durada limitada en el poder. Si en un cert període de temps no poden dur a terme una política coherent és que no mereixen la confiança dels seus electors; si no són capaços de preparar una succesió (dins el seu propi grup o partit) són perjudicials per a aquest mateix grup. Perpetuant-se generen cohorts de voltors; fent-se insubstituïbles devaluen la democràcia.

Si no volem canviar "caudillos" per "camarillas" hi ha una sol.lució senzilla. Cal continuar el camí marcat per Truman: aquells que exerceixen el poder en nom d'altres han de tenir data de caducitat

Tornar a la plana principal