TANZÀNIA

 

Tanzània és un país situat a l'Àfrica Oriental. Limita al nord amb Kenya i Uganda, a l'oest amb Ruanda, Burundi, la República Democràtica del Congo, al sud amb Zàmbia, Malawi i Moçambic i a l'est amb l'Oceà Índic. El país té una superfície de 945 087 km2. La població supera els 35 milions d'habitants.

 

La capital oficial de Tanzània va ser traslladada des de Dar es Salaam a la costa de l'Índic fins Dodoma al centre del país el 1996.

A Tanzània es troba el Kilimanjaro que, amb 5.895 m, és la muntanya més alta d'Àfrica i un dels volcans més alts del món. Situat al marge oriental de la Vall del Rift, va tenir una gran activitat volcànica al Pleistocè i està format per tres cràters amb neus perpètues, degut a la gelera que existeix el cim. El canvi climàtic està produint una forta disminució del gruix i la superfície de gel.

Tanganyika (la part continental de l'actual Tanzània) fou una colònia alemanya des de la dècada de 1880 fins 1919, quan fou entregada al Regne Unit, com a conseqüència de derrota d'Alemanya a la Primera Guerra Mundial; Zanzíbar, la part insular, era un sultanat independent, que esdevingué un protectorat britànic per la mateixa època.

Tanganyika aconseguí la independència el 13 de desembre de 1962 i, el 26 d'abril de 1964, es va unir a Zanzíbar per crear la República Unida de Tanzània. En unir-se Tanganyika i Zanzíbar es va convocar un concurs internacional per a anomenar el nou estat. La proposta guanyadora va ser Tanzania, on tan feia referència a Tanganyika i zan a Zanzíbar.

Hi ha més de 120 grups ètnics la majoria d'origen bantú i que reuneixen la major part de la població. Les llengües oficials i més difoses són el swahili i l'anglès. Tres de cada quatre tanzans viuen al camp. L'alfabetització arriba al 76% de la població i el serveis de salut al 66%. L'escola primària és gratuïta.

Cultura masai. Els Masai són seminòmades: es queden en un lloc fixe, però els homes dediquen gran part de la seva vida a moure's per les praderies amb el ramat. Sobreviuen perquè són pastors, però sempre s'han considerat un poble guerrer. Els Masai s'han esforçat per mantenir vives les seves tradicions en un món canviant. Viuen en un campament anomenat "enkang", format per cases que no superen el metre i mig d'alçada i que ells anomenen "bomas", construïdes amb excrements de vaca i palla. Les barraques estan distribuïdes en cercle i protegides per un petit vallat. Al seu interior construeixen un altre tancat pel ramat.

Els Masai es divideixen en cinc clans: els il-makesen, els il-molelian, els il-aiser, els il-taarrosero i els il-ikumai. La societat dins la tribu es divideix en grups d'edat que separa a joves i noies preadolescents dels adults i nens. Els Masai porten una alimentació senzilla que consisteix en mantega, carn de cabres antílops, llet de les vaques i sang que extrauen d’aquestes de forma arcaica.

 

El gran Rift, la cicatriu de la terra. A Tanzània hi ha una part substancial de la falla del Rift, la gran esquerda d’Àfrica Oriental que ha generat un territori ric en volcans i llacs. La gran falla és la conseqüència de la separació constant de dues plaques tectòniques de l’escorça terrestre, la placa africana núbia i la placa africana somali, que avui en dia continuen separant-se 2 cm l’any. Dintre de cinquanta milions d’anys, Àfrica quedarà dividida en dos continents separats per un nou oceà.

Els orígens més remots de la humanitat s’amaguen a la vall d’Olduvai, on a prop del cràter del Ngorongoro s’ha trobat restes que suggereixen que l’origen de la humanitat es troba a Àfrica.

Lluís Díaz


Sumari

 

Butlletins