PARCS I PARATGES NATURALS

 

Benvolguts companys, a ningú ens agrada que ens aconsellin, manin o prohibeixin res, i molt menys en els cas de fer sortides, excursions o costellades a la muntanya amb els amics, amb la família, o simplement, perquè es programa dins el nostre club i ens ha tocat preparar-ho o nosaltres.

 

Però, hem de tenir en compte que cada cop es va estenent més la denominació de Parc Natural, Paratge d’interès Natural, o Reserva Parcial Natural.

 

Com ja deveu de saber, dins la IV Vegueria, on el nostre club està inclòs, en tenim dos d’aquests espais, com són el de la Serra del Montsant i el de Poblet.

 

        

I som tan afortunats que a prop de nosaltres ni hi ha dos més, els dels Ports de Tortosa - Beseit i el del Delta de l’Ebre, llocs aquests on acostumem a anar-hi sovint.

 

Bé, actualment s’està treballant perquè el PNIN de Poblet inclogui també el futur Parc Natural de les muntanyes de Prades, amb lo que es farà un gran Parc Natural de prop de 34.000 Ha. Tots aquets Parcs, Paratges i Reserves depenen del DMAH (Departament de Medi Ambient i Habitatge) de la Direcció General del Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

 

És clar, amb aquestes extensions és natural que alguns dels camins homologats per la FEEC (GR, PR, ó SL) passin per dintre d’ells, és per aquesta raó que hem de tenir en compte que dins d’aquets espais hi ha una normativa que ens pot agradar o no, però que l’hem de complir.

 

Ja que en cas contrari ens podrem trobar amb batudes del porc senglar (que també se’n fan fora de temporada per evitar la massificació de l’espècie); ens podem trobar amb camins tallats per esllavissades, per perill d’incendis, per raids de BTT, o per qualsevol altra qüestió que cregui la direcció del Parc o Paratge.

 

 

És per això que us animo a fer sempre ús de les adreces d’Internet per sol·licitar el oportú permís per circular-hi, sobretot en el cas de dur un nombre superior a 10 persones al Montsant i de 20 a Poblet, ja que l’únic requisit que us demanaran, és una descripció del itinerari que penseu fer, doncs es així com els Tècnics Forestals poden saber si existeix cap impediment.

 

Cal recordar que per el cas d’escalades, hi ha certes àrees on poden prohibir-ho entre gener i juliol per la nidificació d’aus d’espècies protegides.

 

Es també lògic pensar que quan es va a fer un manteniment de un sender, ja sigui a pintar o a arranjar pals, palanques, passarel·les o ponts, també s’ha de sol·licitar el corresponent permís. Tenint en compte que es demana, per part dels espais protegits, que per evitar el trobar possibles usuaris es facin aquests treballs en dies entre setmana.

 

Cal recordar que la responsabilitat del manteniment de les infraestructures que es realitzin en un sender o similar és de l’entitat que l’ha equipat, no del Parc o Paratge.

 

Joan Marquès

 


Sumari

 

Butlletins