De Siurana al Gorg i tornar

 

Una excursió matinal per entrar en forma i per gaudir d'un bon paisatge. En arribar a Siurana a l'alçada de l'entrada a la pista de Prades, deixem el cotxe en un lloc idoni per aparcar. Encetem l’excursió, entrant per la pista de Prades i passem una tanca. A uns vint metres a la dreta, reprenem una pista que ens porta al Grau dels Masets (no confundir en la que va al mas de la Bàrbara que està indicada amb un pal). A pocs minuts trobem a mà dreta una caseta que és el Mas del Placero. Passada la corba que fa el camí cap a la dreta, trobem un indicador del Mas dels Masets que segueix cap a la dreta. S'endinsem en l'ull de barranc i baixem fins arribar a prop del Mas d'en Candi que cal visitar, així com la font que queda darrere de la caseta que hi ha a mà dreta i sota un teix frondós. Des de l’eixida a la pista del grau, seguim la mà esquerra cap el molí de l'Esquirola que traspassem i continuem per la llera del riu resseguint unes marques grogues i blaves.

 

Aproximadament als vuit minuts de deixar el molí de l'Esquirola, trobem un pal indicador a mà dreta que indica el camí a seguir que és la senda del Gorg que seguirem fins bifurcar a la pista que seguirem amunt per l'esquerra. Aproximadament als 300 metres de pista, trobem que les marques ens conviden a seguir per una senda molt feréstega.

 

De moment la deixem i seguim pujant per la dreta i aproximadament als cinc minuts i per l’esquerra, trobem l’entrada d’un sender fitar amb pedres. Seguim aquesta drecera, deixant la pista que retrobarem després de seguir uns 150 metres de sender. En la bifurcació, seguim la pista per la nostra esquerra i aproximadament al mig kilómetre ens trobarem al mas de Ribelles sobre una gran plataforma de roca. Entrem per un sender ben marcat i davant del mas enrunat, tenim una esplanada amb gespa, una tauleta de pedra i bones pedres que fan de seients. Lloc perfecte per esmorzar ja que hem guanyat una cota alta i des d'on podem contemplar la Moleta que presenta un perfil molt apropiat, així com les envistes del riu que d’una banda es veu fins la roca d'en Franquet i d’altra, els masos de la Febró i fins i tot la part alta dels Motllats. Si teniu bona visibilitat, la vista és fantàstica. Tornant a la pista, vorem a ma dreta i a uns quatre minuts, l’entrada del PR que seguirem fins arribar per la vessant esquerrana del barranc dels Gorgs, al Gorguet o la Cascada.

 

Seguint la senda i deixant el GR que ve de Gallicant a la nostra dreta, ens trobem en el Gorg. Parada i fotografies són actes obligats en aquest indret. Ens trobem en la cota més alta de l’excursió. Creuant el barranc i seguint les dites marques grogues i blaves, seguim el sender que baixarà per la vessant dretana del barranc. Quan el camí no siga molt definit, hem de seguir arramblant-nos al cingle. Creuem un barrancó i albirem una esplanada i la pista que ens duría al collet del Forn Teuler. Nosaltres, deixem la pista a la nostra dreta i seguim rectes per la senda que davalla fort per la riba del barranc.

 

Pugem i baixem per esglaons de troncs que han aconseguit arranjar una mica el camí. La senda gira a l’esquerra i baixa fort, just quan som als peus del cingle de  la Desenrocada dels Castellans. Després de la forta baixada, ens trobem novament el barranc que creuarem a gual, però abans visitarem la Gorguina, que queda a la nostra esquerra. El camí segueix per una senda molt feréstega que ens abocarà a la pista en el punt del kilómetre 3 de l'excursió, quan pujàvem. Ara cal desfer el camí fins creuar novament el barranc de la Gritella pel Molí de l'Esquirola i enfilar-nos pel pal indicador del Grau del Corral Nou. Per cert, si no esteu forts de cames, convindria canviar el grau de baixada per aquest i pujar pel Grau dels Masets que és més suau. En arribar dalt a la pista, ja som a cinc minuts de l’aparcament del cotxe. El recorregut fa uns 10 kilòmetres efectius amb uns desnivells com per espavilar les cames, com podreu apreciar en el gràfic del perfil, tot y que no està ben cenyit a la realitat. Vos desitje una bona passejada.  

 

Josep Salafranca 

 

 


Sumari

 

Butlletins