Sabeu que . . .?

 

No heu sentit mai aquesta conversa o una de força semblant?

 

-         “Al llibret (La topo guia) diu: - Passem a tocar el Mas d’en Joan Pau - i en canvi està en ruïnes i l’hem deixat a vora cinc metres a la nostra esquerra”.

-         I el company li contesta: - No siguis tan escrupolós, ni tan primmirat. L’important és que ens hem guiat tot el dia perfectament, a veure si ara per un error tan poc important diràs que la guia no és bona”

 

A que sí que l’heu sentida algun cop, veritat?. Però sabeu d’on ve lo de “escrupolós”. La paraula, que es referia a mesures, prové d’un terme que ja fa força anys que es va deixar d’utilitzar, i que se emprava a farmàcia, en aquell temps:

 

1 Lliura eren 12 unces; i 1 unça eren 8 dracmes; 1 dracma eren 3 escrúpols; 1 escrúpol era igual a 20 grans; 1 gra era igual a  0,0648 grams. Amb tot això, tenim que la mesura d’un escrúpol era de 1,296 grams.

 

Com veieu, és una mida forca petita. Això fa referència doncs a que no hem de apreciar coses tan menudes que, de vegades, ni tenen importància.

 

I entrant de ple al món de la muntanya. Sabeu que el mes de novembre del passat any, les quatre oficines de turisme de la Conca de Barberà van rebre 40.000 euros de la Ruta del Cister per tal de millorar la seva infrastructura?. Apart, també s’invertirien 90.000 euros més en senyalitzar tots els municipis de la ruta.

 

Tot això ho tirava endavant el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el dia 11 de novembre es trobava en fase de projecte i de licitació d’obra. Es pretenia acabar la senyalització abans de finalitzar l’any. El diari també deia que a l’Espluga, Santa Coloma i Poblet es renovaria l’equipament informàtic, mentre que a Montblanc es durien a terme obres de fusteria per a nous despatxos.


Ara que nosaltres vàrem recórrer els cent i escaig de quilòmetres de la Ruta del Cister a peu, i vàrem poder notar les millores (o les mancances), m’agradaria que algú dels que hi vàrem participar, em digués què hauria sigut de nosaltres sense fusta als nous despatxos de Turisme de Montblanc, o sense ordinadors prou potents a Poblet o a l’Espluga. Per Santa Coloma no, que no hi vàrem passar.

 

I per acabar, molts de nosaltres estem lligats a RepsolYPF per motius laborals, i molts de nosaltres estem lligats a la Serra de Montsant per motius d’esbarjo; bé, doncs el passat 6 de febrer de 2006, a “MÉS TARRAGONA” va sortir la noticia de que aviat veurem el logo de Repsol als pals de senyalització, als taulons indicatius i a tot tipus de propaganda que el Parc Natural emeti, doncs mitjançant el departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya s’ha signat un conveni de col·laboració per dos anys, entre la direcció del Parc Natural i l’empresa Repsol YPF.

 

Joan Marquès

 


Sumari

 

Butlletins