7è Tomb de tardor

 

Dissabte 5 i diumenge 6 de novembre de 2005

 

Itinerari: Vilaplana – Camí dels Garrigots – La Covota - Camí dels masos – Mas d’en Rei – Arbolí – GR7 –  Puig de Gallicant – Els Gorgs – Mas dels Frares – Pla de l’Augustenc - refugi de la Mussara - GR172 -  mas del Joan Pau – Coll de les Llebres - GR65.5 – l’Albiol – Font Major – Mas de Nebot - Font del Roure – Camí dels Cingles – Grau de la Trencanous - Mas de Morenet – Barranc de les Tosques – Vilaplana.

 

Descripció del dissabte 5:

00h00m Sortim de Vilaplana (366 m) pel pont sobre el barranc de les Tosques. Pal indicador del Consell Comarcal: camí dels Garrigots. Pugem suaument per la pista entre conreus. El mas de Mallafré queda a la dreta. Passada una caseta, la pista comença a pujar fort tot fent giragonses.

00h45m Font de la Teula, la pista esdevé sender, que segueix pujant i passa arran del cingle de la Covota.

01h15m Capdamunt del cingle. Seguim un sender a l’esquerra que planeja entre bosc i després puja suau per un tallafocs,  som al pla de la Mola.

01h30m Camí dels masos, pista que seguim a l’esquerra (oest). Passem sota les instal·lacions de l’antic campament de Castillejos i anem planejant amb bones vistes sobre els pobles del Baix Camp.

02h15m Mas d’en Rei amb un corral al costat. Prenem un sender a la dreta que puja fort seguint marques grogues i blaves.

02h30m Som a dalt del cingle. A la dreta tenim les restes d’una pista americana del campament militar, seguim a l’esquerra un sender per unes torres elèctriques i saltem a la carretera de la Mussara al coll d’Alforja. La seguim 200m a l’esquerra i prenem una pista ampla que baixa suaument entre bosc. A la dreta tenim una barrancada que és el riuet d’Arbolí.

03h15m Arbolí (714 m). Podem agafar aigua a la font. Sortim pel camí de Sant Pau GR7, que puja en ziga-zagues.  

03h45m Trobem una pista, deixem el GR i la seguim cap a la dreta (est).

04h00m Bifurcació de pistes. Al costat d’unes restes de cambra frigorífica, seguim en direcció nord i comencem la pujada del vessant sud del Puig de Gallicant.

04h15m. Cim del Puig de Gallicant (1009 m) Bona panoràmica de la devesa d’Arbolí. Baixem pel vessant nord en direcció al poble abandonat de Gallicant.

04h30m Gallicant,  bona visió de Siurana i la serra de Montsant al darrera. Sortim pel GR7 que baixa per sender i pista cap a la fondalada dels Gorgs.

05h05m Els Gorgs. Si la sequera ho permet els podrem veure amb aigua. El sender es transforma en pista ampla que puja cap al mas dels Frares.

05h45m Carretera de la Mussara a la Febró, la seguim 100 m a la dreta i agafem un corriol que s’enfila entre bosc.

06h15m Arribem dalt de la Punta (975 m). El camí a partir d’ara és pla en direcció est, en forma de pista la major part del tram.

06h55m Pla de l’Augustenc. Deixem el GR7 i baixem per una pista a la dreta (sudest) fins a trobar la carretera de la Mussara a la Febró, al seguim 100 m a l’esquerra i girem a la dreta entre bosc, tot seguint les marques triangulars grogues de la ruta dels refugis. Saltem a un sender ample i el seguim a l’esquerra, que ens portarà al poble abandonat de la Mussara.

07h30m Per la carretera arribem al proper refugi de la Mussara.  

 

Descripció del diumenge 6:

00h00m Sortim del refugi i  a l’encreuament de carreteres seguim les marques del GR172 que pugen entre bosc.

00h15m Trobem l’ampla pista per on passa el GR7, el seguim a la dreta (est).

0h30m Pal indicador. Deixem el GR7 i baixem a la dreta pel sender del GR172. Al poc creuem la carretera de Vilaplana a La Mussara al costat del mas del Joan Pau. Seguim el sender que primer baixa i després puja sempre entre bosc.

01h00m Pal indicador. Deixem el GR172 i seguim a l’esquerra (est) cap al GR65.5 que és a 200m, a l’altra banda de la carretera Vilaplana – la Mussara a prop de la bifurcació a Mont-ral. Anem per pista ampla i plana, després es transforma en sender, puja una mica, salta a una nova pista i més endavant esdevé sender de nou i  baixa pel grau del Grauet i la font, sempre entre bosc.

02h00m L’Albiol (862 m). Al costat de l’ajuntament hi ha la font. Tornem per la pista encimentada del collet de la Creu i la seguim una estona. La deixem per unes marques grogues i blaves damunt del mas del Favat. 

02h30m Font Major. Seguim sempre planejant en direcció oest. Més endavant passem arran del mas de Nebot i creuem la carretera de Vilaplana a la Mussara.

03h00m Font del Roure. Creuem el GR172 i seguim recte a l’oest pel camí dels cingles. Per aquest sender podríem arribar al pla de les Tosques en una hora.

03h07m Deixem el camí dels cingles i agafem a la dreta un senderó que puja recte a un grau nou fet pel circuit de la Trencanous. Passem per una canal, una balma, uns cingles i un pont de roca abans d’acabar la forta pujada al costat del pk 17 de la carretera.

03h20m Pista a l’esquerra que baixa suau. La seguim fins que trobem un sender a la dreta al costat d’una torre elèctrica amb un transformador. Marques triangulars grogues.

03h30m Veiem a l’esquerra la torre quadrada amb merlets del mas de Morenet. Seguim baixant entre bosc.

03h40m Pal indicador. A la dreta puja el grau del Racons. Seguim recte. 20 metres més endavant trobem un sender a l’esquerra que ens baixaria a les Tosques en 10 minuts, però està brut i en desús. Seguim recte i poc després comencem a pujar.

03h55m Mas de l’Adrià, on trobem el sender de Vilaplana a la Mussara, avui marcat com a PR. El seguim a l’esquerra en forta baixada.

04h15m Pla de les Tosques. Si n’hi sort veurem aigua als salts. El camí després és ample i clar en direcció al poble, sempre baixant.

05h15m Vilaplana, entrem al poble per la font de les Creus.

 

Disseny i descripció: Lluís Díaz

 

 

 

 

 


Sumari

 

Butlletins