El Camí dels Bons Homes – GR-107

 

 

En el Cim número 30 de novembre de 2003 publicàvem l’escrit titulat “Les petjades dels Càtars” i anunciàvem la intenció d’organitzar una excursió pel sender de Gran Recorregut 107 de Berga a Montsegur.

 

Després de set mesos l’idea ja ha madurat i ja ho tenim tot enllestit i apunt d’encetar aquesta experiència. El proper dimecres dia 23 de juny deu membres de G.E.C.T. iniciarem l’aproximació a Berga amb ferrocarril i autobús.

 

El recorregut de quasi 200 km. el realitzarem en vuit etapes arribant fins el castell de Montsegur, que alhora esdevé l’últim baluard Càtar i l’inici d’un mite amb plena vigència.

 

La primera nit la passarem a l’alberg de Berga i el dia de Sant Joan iniciarem la caminada des del Santuari de Queralt i anirem fins el llogarret de Gósol arrecerat als peus del Pedraforca, aquesta etapa es una de les més dures de tot el recorregut.

 

El segon dia de marxa anirem de Gósol a Bagà, vila de notable regust medieval, que en aquests dies celebra la trobada de Templers.

 

El dissabte dia 26 travessarem el Parc  Natural del Cadí-Moixeró, entrarem a la comarca de la Cerdanya i farem nit a Bellver en una fonda de les més antigues de les comarques del Pirineu que conserva intacta l’essència dels pobles de muntanya.

 

El diumenge dia 27 serà sens dubte l’etapa més forta del recorregut, ultrapassa la Serralada Pirinenca aprofitant el coll de la Portella Blanca de 2.517m. i desprès d’un llarg descens arriba a Porta on passarem la nit a la gîte d’étape, que es una casa o masia particular que fa d’alberg.

 

A partir d’aquí els recorreguts diaris seran més curts i ens hostatjarem a la fabulosa xarxa de gîtes d’étape de que disposa la Catalunya francesa.

 

El dilluns dia 28 recorrerem el vall de l’Arièja, superarem el coll de Pimorent, prop del massís del Carlit i clourem a Merens les Vals.

 

El dimarts dia 29 continuarem camí cap a Orgeix, passarem per la Reserva Nacional de fauna d’Orlú i farem cap a la corresponent gîte anomenada la Forge d’Ascou.

 

El dimecres dia 30 saltarem el coll de Balaqués de 1.669m., creuarem el poblet de Pradas i arribarem a Comús.

 

Dijous primer de juliol, últim dia de caminada, serà l’etapa més curta i matinal d’unes quatre hores efectives. I per fi la desitjada arribada a Montsegur, pujarem al castell, deixarem corre la imaginació i sadollats de passat, present i futur baixarem a dinar al poble. A primera hora de la tarda un microbús ens conduirà a Foix, on soparem i pernoctarem.

 

El divendres dia 2 el dedicarem a visitar Foix i a retornar cap a casa mitjançant diferents combinacions de ferrocarrils.

 

 

Pili Inostroza i Toni Coll

 


Sumari

 

Butlletins

 

Pàgina principal