NOVíSSIM CODEX CALIXTINUS (MINOR)  2ª part

 

Veure versió en castellà

 

2ª etapa:

SANTILLANA DEL MAR – SAN VICENTE DE LA BARQUERA

 

Passant per Arroyo 2,5 km. Orea 1km. Caborredondo 2,1 km. Novales 1,5 km. Cóbreces 2,5 km. La Venta del Tramalón 1,5 km. La Iglesia 1 km. Pando 1 km. Concha 1,5 km. Comillas 1,5 km. El Tejo 5,5 km. Cara 0,6 km. La Revilla 3 km. San Vicente de la Barquera 3 km.

 

La ruta compostel·lana partia de l’antiga capital de les Astúries orientals des de l’atri de la col·legiata, creuava la plaça entre les torres del Merino i de Don Borja, per continuar cap a Ubiarco. Almenys des del segle XII era gran la devoció a Santa Justa a l’ermita arrecerada sota l’enorme cova als penya-segats d’aquesta localitat. Per Oreña continuava camí cap a Novales, amb els seus refrescants patis de llimonerars, passant per Cigüenza i la seva imponent i solitària església d’estil que recorda les llunyanes terres de Mesoamèrica.

 

El següent poble és Cóbreces, antic punt destacat en la ruta a Santiago per la costa gràcies al seu hospital del Buen Suceso, avui ho continua sent gràcies a la seva abadia cistercenca de Via Coeli, amb la seva acollidora hostatgeria i els seus rics formatges artesanals. Entre Cóbreces i Comillas, la venta de Tramalón, on hi ha una ermita annexa on es conserva una imatge de Santiago, fou un lloc propici per al refrigeri i alleujament dels pelegrins. A Ruiloba també hagué hospital comunal per als pelegrins.

 

Després de transitar per trams amb denominacions de ressonància tan antiga com els pobles de Las Conchas i Concha es penetra al terme de Comillas pel Portillo, no sense abans deixar a la dreta una talaia troncocònica de pedra massissa des de la qual s’albiraven les balenes i feien senyals de fum perquè els arponers sortissin cuita-corrents darrera d’elles des de la platja.

 

Comillas fou la capital balenera del Cantàbric durant el segle XVII. Gràcies a les rendes que allò li va produir, s’emancipà  de la jurisdicció senyorial i construí la impressionant església i la bonica casa d’ajuntament que guarneixen la plaça. D’obligada  visita, el palau de Sobrellano, la Universitat i el “Capricho” de Gaudí. San Vicente de la Barquera s’estén sobre l’ampli estuari i les ries. L’enclavament turístic actual és la darrera de les Cuatro Villas de la Costa de la Mar per occident.

 

3a etapa:

SAN VICENTE DE LA BARQUERA - UNQUERA  (28 Km).

 

Passant per La Acebosa, Hortigal, Estrada, Serdio i Pesués.

 

Deixem enrera la badia de la vila barquerenya, arromangada entre la punta de la barra i el seu tradicional port mariner, partint des de la mateixa porta del convent de San Luis.

 

Ascendirem pel carrer de Ronda de la Encrucijada. Just a la mateixa part alta del repetjó, haurem d’entrar a l’esquerra pel carrer que es correspon, una placa ho especifica, amb el Camino Alto de Santiago. A tall de comiat, podrem contemplar una vegada més l’església de  Santa María de los Ángeles, que ens ofereix, donades les característiques del seu emplaçament, un bonic simbolisme que recull el que ha estat el pelegrinatge al llarg de Cantàbria.

 

Aquesta etapa transcorre gairebé en la seva totalitat per carreteres comarcals i petits trams de camí. Destacarem del camí la capella gòtica d’Estrada i la seva torre medieval i les ruïnes de l’església de Pesués. A Unquera ens acomiadem del nostre pelegrinatge per la tranquil·la i bonica terra de Cantàbria.

 

(Continuarà)

 

Pili Carrasco

 

 


Sumari

 

Butlletins

 

Pàgina principal