EXCURSIONS DE RECERCA I DESCOBERTA 2002-2003

 

1.- Muntanya i mar (Els voltants de Tarragona)

 

De molt petits que els dies de festa, des de just entrat l’estiu fins que l’aigua del mar ja era massa freda, els nostres avis i pares ens aixecaven a les 7 del matí i a peu recorríem la distància de la ciutat fins la Platja Llarga, Capellans, o Savinosa per tal de passar unes hores en família i lluny de la ciutat. El dia començava per posar-nos els banyadors i amb una fitora a la mà dreta endinsar-nos a la mar prop de les roques tot desafiant el llevant i la marinada i fer uns quants crancs de roca pel fumet, uns musclos i cargols per l’arròs i algú que altre pop per la planxa; el dia s’acabava amb els jocs dels nens a la platja i la tornada a peu o amb bus (sols de tant en tant) cap a casa. De vegades això també ho fèiem amb la família que teníem a poblets costaners com Torredembarra, Altafulla o Reus, des d’on el trajecte per anar a la platja es feia amb el Carrilet; naturalment, això també de tant en tant.

 

Tarragona des de l'ermita del LloritoPer aixó proposo de fer una circular per atansar-nos a veure el mar a peu, però també passant per la muntanya, clar que això avui en dia s’ha tornat un xic feixuc degut a la presència de gran quantitat d’urbanitzacions que, com a poc, han enquitranat el terra, per això recomano un calçat molt lleuger, com poden ésser bambes o botes d’estiu amb mitjons gruixuts.

 

El recorregut total serà d’uns 13,5 km. Sortirem del davant del portal de Sant Antoni, i després de rodejar les muralles de la Falsa Braga pel passeig de Torroja, baixarem i passarem prop de l’ermita de La Salut, del nou accés a la platja de l’Arrabassada, del camp del Nàstic, del col·legi Marenostrum i del camp de golf, entrarem als Boscos de Tarragona i arribarem a la Platja Llarga on esmorzarem. La tornada la farem aprofitant encara part del Camí de Ronda que ens durà fins el fortí de la Reina Anna Stuart i la Platja del Miracle, pujarem entre l’amfiteatre romà i el col·legi del Miracle per anar a fer cap al passeig de Sant Antoni, on davant de les muralles tindrem els nostres vehicles.


2.- Circular a la recerca de “l’antic” GR92.

 

Cementiri de Tarragona – Camí del Llorito – Coves del Llorito (de lluny) – Font – Ermita – Cruïlla amb la A7 – Boscos de Tarragona – Mas de la Creu (de lluny) – Cruïlla Crta. Catllar – Mas Sorder – Cruïlla camí Mas Jover – Cruïlla amb el riu Gaià – L’Ardenya – La Riera – Pont de la via – Antic camí al Catllar – Urb. Gomà -  Pont vell – Cruïlla Crta. Catllar – L’Ardenya -  Pista al jaç del Gaià – El Catllar – Urb. Bonaigua – Urb. Manous – Pont amb la A7 – Camí del Llorito – Cementiri de Tarragona.

 

Es un recorregut de nul·la dificultat; té 28 Km i el desnivell es quasi inexistent.

 

Aquest circuit te un doble interès; d’una part conèixer per on anava l’antic GR92, que va patir la mala fortuna de desaparèixer, la qual cosa vol dir que en pocs anys ningú en sabrà res d’aqueix fet històric de l’excursionisme a casa nostra. I per altre costat, recórrer la connexió entre ambdós GRs a l’alçada de La Riera de Gaià, es a dir, el GR7 (GR171) i el GR92 (GR192), que transcorre per llocs tan interessants com són l’Ardenya i el jaç sec del riu Gaià i pels ponts deixats de fer servir, de la línia fèrria de Roda de Barà.

 

Cartoixa d'Scala Dei3.- Circular d’Scala Dei al Mas Deu.

 

Scala Dei – Mas Tancat –Font de l’Àliga – Tormo del Frare – Grau de la Guineu – Cingles del Barranc de  l’Àliga – Grau del Pi (de baixada) – Pla de l’Àngel - Camí dels Cartoixans – Pla de les Xorivies - Cartoixa -  Scala Dei.

 

4.- Circular Vilella Alta – Mas Deu

 

Vilella Alta – Terrenys de l’Ardèvol – Tormo del Frare – Font del Barranc de l’Àliga –Pujada pel Grau del Pi – Mas Deu – Baixada pel Grau de les Vilelles – Sender a la dreta – Vilella Alta.

 


5.- L’Albiol

 

Itinerari circular  l’Albiol – Creu de Noguers – Mont-ral.

 

Efectuarem l’aproximació amb vehicles particulars fins l’Albiol, des d’on  iniciarem l’itinerari seguint el camí que usaven els romans com a “camí de seguretat” entre Tàrraco, Ilerda i Caesaraugusta i que actualment es troba resenyat formant part del Camino de Santiago (GR65-5).

 

L’Albiol – GR 65-5 (camí de Sant Jaume) - Puig de la Torre o de la Torreta, actualment La Mussara (1054 m.) – Creu de Noguers – GR7 – El Bosquet – Mont-ral – l’Aixàviga – Grau del Mal Pas – Grau de l’Estelada – l’Albiol. 

 

El recorregut és de 16 km aproximadament, amb desnivells que difícilment superen els 150 metres.

 

Joan Marquès

 


Tornar

 

Butlletins

 

Pàgina principal