EXCURSIONS DE RECERCA I DESCOBERTA 2002

 

Aquest és el nom del cicle de sortides per llocs poc habituals que proposo pel proper quadrimestre i que tindrà continuació durant els darrers mesos del 2002 i començament del 2003. Vegeu el calendari.

 

1.- El Coll de Balaguer (Hospitalet de l’Infant).

 

El Coll de Balaguer ha sigut, és i serà un lloc de força importància històrica i estratègica al llarg de totes les èpoques, i això radica en ser l’únic lloc de pas a través de la serralada litoral, entre les comarques del Nord i del Sud de Catalunya.

 

A l’antigor s’hi va construir una rústega carretera, de la que encara en queda algun vestigi, per tal de fer menys feixuc el seu pas. Per tal de protegir les caravanes de mercaders dels atacs dels pirates que amagaven els seus vaixells a la Cova del Moro, s’hi va bastir l’any 1344 l’Hospital de l’Infant, que deu el seu nom a l’infant Pere, fill del Rei Jaume II, i senyor d’aquestes terres. Va funcionar com asil i fortalesa durant mig mil·leni. Val a dir que els hospitals medievals no s’entenien com a establiments per a persones malaltes sinó mes aviat com a hostatgeries on eren acollits vianants i pelegrins als quals se’ls donava allotjament i menjar.

 

Itinerari: Cala d’Oques (Hospitalet de l’Infant) – Casamata Guerra Civil Espanyola – Templo del Sol – Bases i polvorí dels canons de costa de la G.C.E. – Cim de Les Rojales (189,7 m) – Cruïlla C.N. 340 – Pont autopista A7 – Niu de Bunkers G.C.E. – Antiga carretera de Tortosa a l’Ametlla de Mar (segle XIV) – Túnel amb la A7 – Bosc amb trinxeres de la G.C.E. – Pista amb bases de formigó per a canons antiaeris  – Cim del Torn (153,2 m.) – Coll i cruïlla de la carretera – Cim Rojales (189,7m) – Cala d’Oques.

 

El recorregut es de 11,6 Km i el desnivell no supera els190 metres, pel que no té cap dificultat.


2.- El Grau del Pi.

 

Itinerari: Scala Dei – Mas Tancat – Grau del Pi – Mas del Pla de l’Àngel – Grau del Pas de l’Ase – pista abandonada - Barranc de la Font de l’Àliga – Scala Dei.

 

Es un recorregut de poca dificultat produït tant sols pel desnivell a superar arrapats a la roca llisa i amb uns 12 Km de recorregut total.

 

L’objecte es donar a conèixer el Grau del Pi a tots aquells que ho desitgin, tenint en compte que el pi que donà origen al nom va desaparèixer arrel d’un incendi fa ja uns quants anys i que tan sols va respectar el fons del barranc de l’Àliga. Durant unes labors de neteja que vaig dur a terme l’any 1994 per aquelles contrades, vaig retrobar un tronc de pi d’enormes proporcions podrit i derrumbat travesser al senderó que quasi desdibuixat grimpava el cingle fins veure la llum enfront del Mas Déu.

 

 

3.- Via Verda de la Terra Alta amb B.T.T.

 

Repetició del recorregut per l’antic ferrocarril de la companyia Val de Zafán: Benifallet – Pinell de Brai – La Fontcalda – Prat de Compte – Bot – Horta de Sant Joan – Arenys de Lledó. La sortida està prevista pel 21 de juliol. Com que és època de vacances, hem de fer reserves. Els interessats m’ho hauríeu de dir abans de 6 de juliol.

 

Joan Marquès

 


Sumari

 

Butlletins