AVENTURA 2001 (PROGRAMA)

 

Recorreguts diaris

 

1.- Tarragona - Cambrils

2.- Cambrils - Hospitalet de l’Infant

3.- Hospitalet de l’Infant - Ametlla de Mar

4.- Ametlla de Mar - El Perelló

5.- El Perelló - Rasquera

6.- Rasquera - La Fontcalda

7.- La Fontcalda - Horta de Sant Joan

8.- Horta de Sant Joan -Vallderoures

 

Descripció

 

Sortirem el dissabte dia 1 de setembre a les 9 hores de l’estació de Tarragona, en un tren que ens durà a Salou. Un cop a Salou anirem cap el port esportiu i agafarem el vaixell de les 10.35 per anar cap a Cambrils, si no pot ser aquest, ens esperarem fins a les 12.35 que en surt un altre; el primer hi arriba a les 11.05 i el segon a les 13.10.

 

A Cambrils anirem cap el pont del passeig marítim que passa pel damunt de la riera d’Alforja i començarem una curta etapa a peu fins el càmping OASIS ja en terrenys de Mont-roig del Camp. Farem 6,430 km.

 

El dia 2 diumenge Farem el trajecte de Cambrils fins a l’Hospitalet de l’Infant tot seguint el GR92 per la costa i camins adients; son uns 15 km. Un cop a l’Hospitalet de l’Infant ens dirigirem al càmping Cala d’Oques, que es troba a la platja de l’Arenal.

 

El dilluns dia 3 tot seguint el GR per la costa i platges, farem els 20 km que ens separen de l’Ametlla de Mar. Passarem pel coll de Balaguer on podrem veure un tram de camí del segle XVII i un antic búnker de la guerra civil.  Ens instal·larem al càmping Nàutic molt a prop del camí a seguir, i podrem visitar el poble si ens queden ganes.

 

Dimarts 4.Qui ho desitgi podrà deixar la tenda, les màrfegues i els sacs de dormir a un vehicle que tindrem preparat a l’Ametlla i que dos dies després farà cap a La Fontcalda de Gandesa. En aquest vehicle també s’hi haurà de deixar menjar per el dia 6 dons els serveis de bar i restaurant de la Fontcalda romandran tancats perquè es la festa Major de Gandesa. Al deixar el càmping, també deixarem el GR per anar directament cap el interior vers el Puig Moltó; ja albirant El Perelló, pujarem al Tossal de la Torre dels Moros i després davallarem cap el poble vers el Pou Romà. En total son uns 14 km.

 

Per tal de dormir i dinar farem cap a l’Hostal Can Subirats del carrer Lluís Companys. Caldrà tenir en conte que el recorregut del dia següent inclou dinar de motxilla, per la qual cosa caldrà proveir-nos a les tendes del poble. Una bona part del camí es farà  per pistes enquitranades, pel que és recomanable un calçat més lleuger i còmode com les sabatilles esportives que no pas les botes de trekking.

 

El dimecres dia 5 es farà un recorregut més dur i llarg; uns 23 km., la major part dels quals es farà per pistes de terra i camins, tant sols cap al final hi ha un quilòmetre de carretera, per tant ens faran falta les botes, però aquest dia no trobarem cap lloc per a banyar-nos i tindrem que travessar bastants barrancs amb els seus sifons encara que de poca fondària; el sol apretarà de valent dons anirem per la solana i tampoc trobarem fonts d’aigua potable, cal dons proveir-nos bé abans de sortir d’aigua preferiblement mineral, ja que la de El Perelló es molt dura, es a dir, du massa sals. El dinar de motxilla, a poder ser, es farà a la vora del mas Monte-Vista. El final d’etapa és a Rasquera, on està previst passar la nit a Can Pellissa.

 

El dijous dia 6 es l’inici de les etapes mes interessants de tota l’Aventura 2001, doncs transcorre per llocs ben poc coneguts per a tots nosaltres. Amb poc menys de 24 Km es un dels dos trams mes llargs, però amb l’avantatge que transcorre planer; un cop cordades les botes sortirem de Rasquera tot seguint el GR-7 en direcció a Benifallet; abans de creuar del pont del riu Canaleta anirem cap a una pista que surt per la dreta i que transcorre contra corrent del riu, pel mig d’un bosc fins arribar a l’antiga estació del ferrocarril de la Val de Zafán on potser ens trobem amb alguna sorpresa sobtada; aprofitarem l’ombra de l’antic magatzem del tren per a dinar. Sortint de l’estació farem quatre quilòmetres més de pista de terra fins l’antiga estació del Pinell de Brai, lloc on s’inicia l’enquitranat de la “Via Verda” marcat com a camí de Sant Jaume de l’Ebre (interessants de nou les sabatilles que duguem penjades de la motxilla), ens queden 8,3 Km fins La Fontcalda, lloc on trobarem aigua per a beure, i lloc de bany; també trobarem el cotxe d’avituallament amb les tendes, els sacs, les màrfegues i el menjar que prèviament hi vàrem deixar.

 

Divendres 7, gran dia, tram “curtet”, tant sols 16 km., que ens permetrà gaudir de tots els encants del recorregut del tren de la Vall de Zafán des del mateix lloc per on anava, es ha dir, creuant els barrancs mitjançant ponts i creuant les muntanyes pels túnels; darrerament en queda algú que està il·luminat i tot. Pel tipus de camí, es millor calçar-se els esportius. Com que l’estació de Bot es a prop podem pujar a l’ermita de Sant Josep tot passant per la Font del Racó de la Donzella, o bé, deixar la via per pujar pel camí de Les Teuleries fins el poble. Depenent de l’hora, podem parar-nos a esmorzar dins del poble.

 

Fins a Horta son 7 quilòmetres més; l’arribada està prevista cap a les 14 hores, dinarem a l’Hotel Miralles i per la tarda qui ho desitgi pot arribar-se a les Olles i gaudir d’un esplèndid bany al riu Canaletas, o bé, ajuntar-se amb la gent pel carrer festejant el seu Patró. Per passar la nit es pot fer al mateix hotel, o, a uns 3 quilòmetres en direcció a Arnes hi ha el càmping els Ports, i dins del poble també hi ha un alberg. Qui ho desitgi pot anar-hi. S’ha de preveure dinar de motxilla pel dia següent al mateix hotel.                                                                      

 

El dissabte 8 es l’últim dia de camí. L’etapa, de poc més 24 km es la més llarga però planera; no cal patir per l’aigua doncs en trobarem pel camí; d’Horta a l’antiga estació de Lledó ens separen 6 quilòmetres de “Via Verda” enquitranada, es millor dur les sabatilles esportives posades, després, just a l’arribar al límit fronterer de comunitat autònoma s’acaba la via enquitranada i hem de seguir per camins i pistes, just aquí hi ha un lloc idoni per remullar-nos, es l’aiguabarreig dels rius Algars i Estrets, ho aprofitarem també per posar-nos les botes, doncs fins el final de l’etapa ja serà quasi tot el recorregut per pistes de terra. A mig camí trobarem Cretes, on podem dinar en algun bar i així prendre algun refresc i proveir-nos d’aigua. A Vall-de-roures (Valderrobres), si s’escau es pot fer un sopar de despedida a la Fonda, on, qui ho desitgi també hi pot dormir.

 

El recorregut total es de 140 quilòmetres i 740 metres.

 

Qui desitgi fer algun tram del recorregut i vulgui efectuar reserves d’hotel per dormir o dinar m’ho ha de fer saber abans del dia 1 de Juliol.

 

 

Joan Marquès i Griñó

 


Sumari

 

Butlletins

 

Pàgina principal