BARRI JUEU O CALL DE MONTBLANC ©LoLa Galicia

Call de Montblanc

Call Montblanc

banner cyberlo

 

Presentació

Montblanc és una ciutat declarada Conjunt Hitòric-Artístic.  Dins dels Barris jueus o Calls de Catalunya cal  destacar el  que hi ha en aquesta Ciutat.  El Call o Carrer  Jueus de Montblanc  ens aporta una rica visió de  la  realitat d'uns dels pobles que han esdevingut capdals per a l'història de la Humanitat. Monblanc va tenir una preponderant Aljama i que disposaven de més d'una sinagoga. Una sinagoga fou enderrocaeda cap el 1311.

A Montblanc  la comunitat jueva estava  establerta en el casc històric de la ciutat, dintre les muralles  i als voltants de l'actual Plaça dels Angels. Jaume II concedí la clausura del call en el mes de maig del (1298) per mig de tres portalades que alhora servien d'accés al barri jueu.El call tenia una amplada que arribava al Portal d'en Bover amb  sortida en la muralla de Santa Tecla per una banda, i, per l'altra, fins al carrer Major. Avui dia solament hi trobem el carreró dels Jueus. El fossar dels Jueus es va situar a prop del riu Francoli.

La comunitat jueva montblanquina estava formada per rics comerciants que van fer famosos els teixits manufacturats de la vila,també hi havia molt  bons argenters, mercaders, banquers i sastres, els quals formaven un fort teixit social i econòmic.Montblanc tenia contractats a metges de gran renom com a Mestre Adzay Brunell (1381); Mestre Bonsenyor Brunell (1391) ,metge que prestava els seus serveis al propi Joan I, també el Mestre Vidal Mercadell (1492), que es convertí a la fe del catolicisme amb el nom de Joan Marc lliurant-se del exili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


LoLaG edició producció audiovisual. Foto- Video (SEO) .Posicionament web en buscadors

 

 
 
 

Tarragona ©LoLa Galicia Prohibit utilitzar-las sense autorització expressa. .RD Legislatiu 1/1996 Ley de Propietat Intelectual.