L'ombra del coronel
UNA NOVA EXPERIÈNCIA LECTORA A TRAVÉS D'INTERNET
EL LECTOR OPINA 
 
T.A., Martorell: 
M'ha agradat força. La narració és àgil i el tema interessant. I els personatges estan ben dibuixats.(...) Pel que fa a l'estructura, està molt ben aconseguida i és força interessant l'anticipació d'esdeveniments per mitjà de pìnzellades que queden a l'aire, i això ja des del primer capítol. També trobo interessant, perquè dóna dinamisme a la narració i la cohesiona, l'alternança de veu del narrador. També m'ha semblat força eficaç el recurs de l'interlocutor implícit en els fragments de les declaracions dels diferents personatges. Els personatges principals em semblen ben dibuixats. I em sembla que es mostra força bé la complexitat del Floreal, sense necessitat de psicologismes excessius. Pel que fa a les dues dones, es nota que te les estimes com a personatges; són més fortes i abnegades que els homes i alhora més dolces i --ai las!, com gairebé sempre, i no és un tòpic, desgraciadament-- més sacrificades. A part d'això, tot el tema del franquisme que desvela el Sales és força interessant per si sol, a part de servir de coerció i de revulsiu per al protagonista. 
________________________________________

F.P., Sant Cugat
M'han encantat els canvis, alhora, de persona de redacció en moments que el lector, en principi, no sap si la primera persona del singular hi és perque s'està fent una extracció del seu dari o bé perque està llegint les respostes d'un interrogatori. Crea molt interés. És excel·lent, per la captivitat que provoca en el lector, no conèixer de bona entrada tot sobre el protagonista, et crea un clima enigmàtic, no per l'argument en sí sino per la redacció. Aquest misteri s'augmenta en el moment que mai pots crear-te un "imaginari" del que llegeixes complet, doncs et falta sempre un element decissiu per a poder comprendre-ho tot, que en la següent construcció ho trobaràs, ho denotaràs, ho intuiràs però, tanmateix, et tornarà a produir un altre buit diferent però conseqüent amb l'anterior.
____________________________________________________

J.V., Munic: 
He trobat molt interessant el tema de la novel·la. No sé si la novel·la s'inclou dintre del que és conegut com novel·la històrica, però sincerament al llarg de la història m'he sentit que vivia en aquella època. (...) Sempre trobo interessant que un llibre faci pensar al lector i en aquest cas ho ha aconseguit. En quant a aspectes literaris, i perdona la meva ignorància en el tema, el format dels capítols l'he trobat altament innovador. Bé, no havia llegit mai cap novel·la en què en cada capítol trobéssim una mica de present, una mica de diari personal i fins i tot una mica de futur.
________________________________________

J.A, Tarragona
Pel que fa a l'acció, la trama té la suficient força com per enganxar el lector. Juntament amb el personatge de l'Enriqueta, el que m'agrada més del llibre és com saps transmetre la tafaneria dels pobles. Hi ha una escena que també penso que t'ha sortit molt rodona: la del coronel assegut al banc del dimoni desafiant el capellà i a tot el poble. A més té molta gràcia. En fi, que m'ha agradat molt.
La novel·la passa per la lectura prèvia dels internautes abans de la seva publicació 
 
La iniciativa vaig posar-la en marxa perquè els escriptors necessitem lectors que puguin ajudar-nos a orientar la nostra activitat. Normalment ja en tens alguns però el fet de ser coneguts i de ser sempre els mateixos acaba entelant l'eficàcia de la seva lectura prèvia. I d'altra part, i això ho dic amb una certa recança, penso que en general la crítica literària catalana no compleix aquest paper d'orientar els escriptors. La crítica - bondadosa, entusiasta, trinxeraire o com sigui - no sembla pensar en els autors quan escriu. No li retrec res i em limito a assenyalar que escriu pensant en altres coses. Almenys a mi no m'ha servit de gaire les crítiques que han fet als meus llibres: ni les bones ni les dolentes. 
Vaig creure, doncs, que havia d'ampliar el cercle de lectors previs, de sentir més veus, amb el convenciment que algunes n'hi hauria de bones. I posats a fer-ho, Internet era el mitjà més bo: ràpid, universal i fàcil. Jo fa gairebé vint anys que uso la informàtica i des de 1996 mantinc una pàgina web (que va ser la primera d'un escriptor català viu a la xarxa). Així que l'opció era fàcil, vaig preparar la pagina per fer-ho i endavant. 
 
El procés ha sigut el següent: 
1.- Els lectors interessats m'ho demanaven a través del correu electrònic, 2.- jo els enviava un qüestionari perquè el responguessin, a fi d'establir el seu perfil; 3.- si el perfil encaixava en algun dels que crec que m'interessen, els enviava una clau d'accés perquè agafessin la novel·la des de la meva pàgina. 4 - Finalment, els lectors havien d'enviar-me els seus comentaris. 
 
Tot el procés es basa en la confiança: jo els confio la novel·la amb la condició que no la facin córrer i m'enviïn els seus comentaris. I he de dir que almenys en el segon punt han complert. 
 
Com es pot veure el procés és selectiu i limitat. M'interessen persones que pel perfil que tenen puguin ser bons lectors. És clar que això és sempre una presumpció, però crec honestament que no m'he equivocat gaire. A coses com aquestes només s'apunta la gent que té interès i li agrada. Molts altres escriuen una vegada però ja no contesten el qüestionari, que és molt elemental (nom, edat, professió,...) però s'ha revelat suficient, sobretot l'última pregunta, que permet veure l'abast del seu interès. 
 
La veritat és que la resposta ha sigut millor del que em pensava. Hi han volgut participar 63 persones, de les quals n'he seleccionat 18, que són les que hi han participat efectivament. Hi ha persones de tot arreu: Sabadell, Tàrrega, Terrassa, Sant Cugat, Tarragona, Martorell, Vilafranca del Penedès, Vilassar de Mar, Parets del Vallès, Barcelona i fins i tot de Greenville (South Carolina, EUA) i de Munic. Tot i que n'hi ha una de 51 anys, són majoritàriament d'edats compreses entre els 24 i els 35, i de professions que requereixen titulacions superiors: informàtica, bioquímica, filologia, empresarials, dret, etc. 
 
Els seus comentaris, en general han estat bons i jo n'he aprofitat uns quants. Alguns es referien a badades o errors de rectifiació obligada; d'altres a comportaments d'algun personatge en alguna escena que trobaven, amb raó, que no s'adeien amb ell; també hi ha hagut reflexions més generals, sobre el punt de vista o la construcció dels personatges, més difícils d'incorporar .  
RECULL DE PREMSA 
 
Jordi Tiñena sotmet la seva novel·la al parer dels lectors 
L'escriptor tarragoní Jordi Tiñena ha engegat un projecte innovador al nostre país i que té com a protagonista la xarxa. Tiñena ha acabat de redactar 'L'ombra del coronel', la seva darrera novel·la. Fins a aquí no hi ha res de novedós. Tanmateix, els lectors que s'acreditin podran accedir a la seva obra i afegir comentaris sobre allò que els agrada o allò que els desplau. 
Per accedir-hi només heu d'enviar un correu electrònic a aquesta adreça i rebreu una clau d'accès per veure l'original que es publicarà pels volts de Sant Jordi.
Web de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, 29/01/02 
_____________________________________________________________________________________________________________________

Jordi Tiñena posa a disposició dels internautes la seva darrera obra perquè la hi revisin. Fins el 10 de febrer propvinent els internautes catalans afeccionats a la literatura tindran l'oportunitat de fer d'editors virtuals. L'escriptor tarragoní d'adopció Jordi Tiñena ha posat a disposició dels lectors l'original de la seva darrera novel·la, 'L'ombra del coronel', encara no publicada, però que molt probablement veurà la llum per Sant Jordi. La finalitat de la proposta de Tiñena és que els lectors puguin criticar l'argument, l'estil i els recursos de l'obra. Per obtenir una còpia de l'original n'hi ha prou d'enviar un correu electrònic a aquesta adreça. El navegant rebrà una resposta amb una clau d'accés que li permetrà d'intervenir el text.
Vilaweb, 30/01/02.
_____________________________________________________________________________________________________________________-

Tarragona. Jordi Tiñena distribueix la seva darrera novel·la en versió digital perquè els lectors la corregeixin. Es titula «L'ombra del coronel» i està ambientada a l'any 1952 L'escriptor tarragoní Jordi Tiñena ja té gairebé enllestida la seva darrera novel·la, L'ombra del coronel. La peculiaritat és que, com a iniciativa pionera, distribueix una versió digital del treball per Internet a la seva plana web per tal que els lectors hi puguin fer correcions i comentaris. Després d'una selecció prèvia per part de l'autor, finalment han estat doze els lectors escollits per participar en la novel·la. Només se'ls posava una condició, que no fossin professionals de la literatura.
EL PUNT, 10/02/02.
_____________________________________________________________________________________________________________________

Tiñena termina su obra revisada por los internautas Es la primera novela catalana que se realiza con apoyo de la red Todo empezó como un experimento con consecuencias imprevistas. El escritor tarraconense Jordi Tiñena pedía a los internautas que le dieran 'una mano' a la hora de revisar su nueva novela 'L'ombra del coronel'. La respuesta fue enorme y, tras una larga selección, 18 internautas han participado con sus comentarios e ideas en la versión final de la obra. La cosa no tendría más importancia si no fuera porque esta es la primera vez en Catalunya que un libro pasa este curioso test (...) El reconocido escritor tarraconense Jordi Tiñena, autor de obras como Els vespres de Don Magí Castellarnau tuvo una apasionante idea el pasado mes de noviembre del año pasado. Imaginó una obra literaria en la que los lectores también tenían su parte y comentaban con el escritor el contenido de su libro. Pues, dicho y hecho. Tiñena se puso manos a la obra y publicó la idea en su página web. La respuesta no podía ser más sorprendente. Unas 63 personas de todo el mundo querían participar, de las que el autor seleccionó 18 (...). Despertó un gran interés porque ésta era la primera vez que los lectores pueden colaborar con sus comentarios en la versión final de una novela catalana. Ahora Tiñena, se muestra muy satisfecho del resultado obtenido «estoy contento porque todo el mundo ha hecho comentarios muy maduros a la hora de valorar la obra» destacó. El éxito de esta experiencia podría ampliarse en su próximo trabajo literario (...).
Diari de Tarragona, 10/02/02.