La meva correspondència amb...

Toni Riera

Asunto: Historia domus
Fecha: Sat, 13 Jul 2002 10:22:11 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: Antoni Riera

Hola Toni:

Sóc el teu cosinet Miquel Sunyol, un de tants jesuïtes dedicat a coses inútils.

Ara, seguint (encara que amb un cert retard, sempre hi ha coses més importants a fer) les directrius de la Universal Companyia de celebrar dignament el Décim Aniversari Arrupe, he decidit fer un petit estudi sobre les reaccions en el grup de Missió Obrera durant la visita del P. General l'any 70.

Un dels punts "calents" va ser la reunió en el Clot el dia 4 de maig a última hora de la tarda. A la relació oficial del viatge he trobat això:

A última hora [de la tarde] marcha a la residencia de la Virgen del Carmen y Escuela Técnica Profesional del barrio del Clot para cenar con los jesuitas dedicados al apostolado obrero. La reunión en una sala de la escuela ante cerca de un centenar de jesuitas, la mayoría ajenos a la escuela, no estuvo carente de cierta tensión debido a la carta policopiada con que algunos padres de la Misión obrera se distanciaban de la presencia del P. General con motivo de la proyectada visita de éste al Jefe del Estado. El P. Arrupe expone su visión sobre el apostolado social y obrero, sus dificultades y sus perspectivas, contestando sin la menor ambigüedad a las preguntas que le hacen sobre ese tema y el acontecimiento de la carta que ya tiene copiada an el bolsillo cuando le entregan el original. Al final de la reunión, se despide de todos y emprende el viaje en coche a Manresa...

En aquells temps encara podia existir allò de la Historia domus. Sí o no? Crec que entre els deures del superior (ara que ja no teniu que manar) està aquest de conservar el "patrimoni històric" de la casa.

A més a més d'aquesta possibilitat de la Historia Domus, em consta que va còrrer una "relació" prou extensa d'aquesta reunió. ¿Seria possible trobar aquesta "relació"? (Charla del P. General en el Clot: Preguntas y respuestas sobre la cuestión visita a F.)

No sé si el P. Elías fóra, de l'actual personal de la comunitat, el qui pogués recordar més aquests esdeveniments, i suposat que no ha fet molts canvis de domicili, trobar entre els seus papers algun document sobre aquesta visita i reunió. ¿Li podries preguntar o passar-li aquest e-mail? Us estaria molt agraït.

I "ultra quam speraverint", podria existir cinta magnetofònica d'aquesta reunió?

Si aquests papers poden estar en una caixa tot remenats, no tinc cap inconvenient a venir i fer jo mateix la recerca.

Ja em diràs alguna cosa

Agraït per la teva col·laboració a la història...

Miquel

Asunto: Arrupe
Fecha: Thu, 18 Jul 2002 12:07:57 +0200
De: Antoni Riera i Figueras
Para: Miquel Sunyol

Hola, cosí!

El resultat de la investigació sobre la visita de l'Arrupe ha estat negatiu:

Li he passat el teu correu a l'Elias i diu que en aquella època tot el que feia referència al moviment obrer ho portava personalment el Torres-Gasset i que ell no té res, ni tan sols la carta, que va escriure el Borri -segons deia l'Armengol-.

La Historia domus fins ara l'ha feta en Llargués, però comença quan vam venir a viure a Clot 206, i d'abans no té res. Ho deuen tenir a la Cúria.

Jo penso que hauries d'anar a investigar al magnífic "Arxiu de la Província" amb en Germán Aute.

Em sap greu no poder col·laborar, de moment, amb la història.

Que no passis gaire calor a Tarragona.

A reveure

Toni Riera

Asunto: Re: Arrupe
Fecha: Fri, 19 Jul 2002 00:44:50 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: Antoni Riera i Figueras

Hola Toni:

Gràcies pel que hagis pogut fer.

El magnífic "Arxiu de la Província" ja l'he anat a visitar, encara que allà sembla que mana més en Jordi Roca que en German Aute.

De fet, la consulta al Clot no ha resultat vana, doncs dóna testimoni de "la carta, que va escriure el Borri -segons deia l'Armengol". Fins ara no tenia cap testimoni de qui era l'autor de la carta. Moltes gràcies, doncs.

¿I no hi ha algú que recordi l'autor de la relació de la reunió de l'Arrupe en el Clot?

Ja us aniré tenint al corrent de les meves investigacions.

Miquel