La meva correspondència amb...

...Josep Mª Pañella

Asunto: Carta Ferrer Pi, any 1975
Fecha: Tue, 25 Nov 2003 20:23:21 +0100
De: Miquel Sunyol
Para: socitar@...

Hola Josep Mª:

Tinc una petita "curiositat històrica" relacionada amb l'estudi que estic fent (i publicant a la web) sobre "les reaccions que es van produir en el grup jesuític de Missió Obrera al saber que el P. Arrupe en el seu viatge a Espanya de 1970 faria una visita a Franco".

Et faig, doncs, la mateixa pregunta que envio als altres Socis (o Secretaris de Cúria)

Soy Miquel Sunyol, de la Tarraconense. Tengo una cierta "curiosidad histórica" que espero que me la puedas solventar. Ignacio García Velasco ya me ha confirmado que "el P. Ferrer Pi, Provincial de España entonces, escribió a los demás Provinciales, el 20 de noviembre de 1975, con ocasión del fallecimiento de Francisco Franco...", en la que se recordaba "la obligación de ofrecer en su muerte tres Misas todos los sacerdotes y tres Misas, comuniones y rosarios los no sacerdotes".

A mi pregunta concreta: ¿Consta en los papeles de esta Curia (la del Provincial de España) si todos los Provinciales "cumplieron" o si hubo "escaqueos" a la hora de re-enviar la carta a todas sus respectivas comunidades?, me ha dicho que, viendo la documentación de aquel tiempo, no sabe lo que hicieron los demás Provinciales ("yo no sé lo que hicieron los Provinciales").

Mi pregunta ahora sería: ¿Consta, en la documentación existente en los archivos de la Curia Provincial de ..., que esta carta del P. Ferrer Pi (publicada en su día en "Informaciones SJ" y mencionada -al menos- en el "Diccionario Histórico de la Compañía de Jesús") fue remitida a todas las casas de tu Provincia? ¿O sólo a algunas comunidades? ¿O a ninguna?

Ya le explicaba a Ignacio G. Velasco que "mi curiosidad está relacionada con el estudio que voy haciendo, a ratos perdidos, sobre "Las reacciones que se produjeron en el colectivo jesuítico de Misión Obrera al saber que el P. Arrupe en su viaje a España del 70 visitaría a Franco", y que voy publicando en mi web".

Te agradeceré de corazón el tiempo que puedas dedicar a ello, que confiando en la buena organización de la Compañía de Jesús no debería ser demasiado.

Per algunes preguntes que he anat fet, ningú recorda que a la seva comunitat arribés aquesta carta. M'agradaria poder donar una resposta "sobre papers" ("afferantur codices" que deien els nostres antics)

T'agrairé que em puguis fer arribar una resposta

Miquel

Asunto: Re: Carta Ferrer Pi, any 1975
Fecha: Thu, 11 Dec 2003 17:54:44 +0100
De: "Josep Maria Panyella"
Para: "Miquel Sunyol"

Benvolgut Miquel,

Aquest matí he portat el teu encàrrec a l'Arxiu.

1.- No hi ha cap carta del Provincial Torres Gasset que faci referència a aquesta qüestió.

2.- Ni hem trobat cap carta de Pere Ferrer Pi sobre el mateix tema. Aquest segon punt, caldrà pulir-lo més: en Jordi Roca ha estat operat... aquest matí. Quan torni a estar en marxa, li preguntaré aquest punt.

3.- Tanmateix, penso que amb el que et dic al punt nº 1, ja està aclarit.

4.- Però, considero que serà difícil saber alguna cosa del cert, ja que en els arxius no hi haurà constància de si, havent arribat la carta d'en Ferrer Pi, se'n van fer còpies i es van fer arribar a les comunitats. Potser si preguntes a alguna comunitat que tingui un bon arxiver, pots arribar a saber alguna cosa.

5.- En el meu record personal no hi tinc cap rastre d'aquesta qüestió. He preguntat a alguns si tenien record de tot això i la resposta ha estat negativa. Més encara: alguns m'han dit: "Una qüestió com aquesta, en algunes comunitats, hauria provocat reacció. Jo no recordo res".

No és massa el que et dic, però és tot el que he pogut esbrinar.

Una abraçada.

J M Pañella

Asunto: Re: Carta Ferrer Pi, any 1975
Fecha: Thu, 18 Dec 2003 00:57:09 +0100
De: Miquel Sunyol
Para: Josep Maria Panyella

Hola Josep Mª:

Ja veus, que jo tampoc sóc de contestar al mateix dia. Gràcies per la teva resposta. ¿Qui era el Soci que ni es va preocupar de guardar la carta del provincial d'Espanya? Dubto molt que el Ferrer Pi no gosés enviar la carta al Torres Gasset... Els de la Província de Lleó (d'aquell temps) la tenen guardada, arxivada i convenientment numerada...

Si vols, dintre d'un parell de dies, entra a
http://www.tinet.org/~fqi_sj/arrupe/ferrerpi_ct.htm

Veuràs que hi ha un link a la nostra correspondència. Per veure el sentit d'aquest link, pots anar a http://www.tinet.org/~fqi_sj/arrupe/corresp_ct.htm

Espero que no hi tinguis cap inconvenient. Si en tinguessis, m'ho dius...

Per altra part, la teva resposta ha avortat un projecte en el qual estava molt il·lusionat: la creació d'una "Plataforma en Defensa dels Serveis Públics de la Tarraconense". Fins i tot, ja tenia pensades les primeres accions reivindicatives...

Un bon Nadal

Miquel