La meva correspondència amb...

Miquel Lop

Subject: Coses de l'any 70
Date: Sat, 24 Jul 2004 12:22:50 +0200
From: Miquel Sunyol
To: Miquel Lop

Benvolgut Miquel:

Aquest e-mail no és per a parlar de xecs ni de coses de Seleccions.

He vist que l'any 70 feies de Soci del Provincial (P. Rifà) i no sé si saps que estic ficant el nas en fets i esdeveniments del maig del 70: el viatge del P. Arrupe a Espanya i, més concretament, en les reaccions que es van produir en el grup de Missió Obrera (i en altres sectors jesuítics) al saber que faria una visita a Franco. Aquest estudi el vaig publicant -per "entregas"- a la meva web: (http://www.tinet.org/~fqi).

Fins ara no t'he preguntat res perquè sóc persona discreta i respectuosa amb els secrets professionals dels altres. L'altre dia, acabant ja l'etapa de València, i havent pogut documentar-me en els butlletins informatius que van publicar en el seu temps (els de Loiola també ho van fer) escrivia:

És d'agrair aquest esforç editorial de la Província d'Aragó donant a conèixer els esdeveniments i els documents de la visita del P. Arrupe. Aquest esforç no totes les Províncies el van fer (per exemple, la de Catalunya). Aventuraria que la causa no va ser la vagància del responsable dels "Serveis Informatius", sinó la dificultat de fer una crònica periodística que fos ben rebuda pels diversos sectors de la Província. Recordem que la visita del P. Arrupe es fa quan la Companyia de Jesús a Espanya havia estat -o estava- a punt de dividir-se. "El horno no estaba para bollos"

Estaries d'acord amb aquest paragrafet? Suposo que en aquell temps, com a Soci, series el "responsable" dels Serveis Informatius de la Província.

Suposo que no m'equivoco al dir que no hi ha, feta per la Província, cap relació escrita i publicada de l'estada del P. Arrupe a Catalunya. Es va plantejar la possibilitat o l'oportunitat de fer-ne una? En cas afirmatiu, ¿per quines raons es va descartar?

Tinc, després d'haver demanat la intercessió del P. Provincial, una relació sobre Charla del P. General en el Clot. Preguntas y respuestas sobre la cuestión visita a F.. ¿Sabries dir-me qui la va fer?

Ja veus que no et demano gran cosa... I pots imaginar-te que estaria interessat en preguntar-te més coses... ¿Ho podria fer?

Agraint la teva resposta (més que els xecs)

Miquel Sunyol

Subject: M LOP
Date: Thu, 29 Jul 2004 13:10:02 +0200
From: Miquel Lop
To: Miquel Sunyol

Benvolgut:

Jo sóc l'inventor del Servei Informatiu i recordo molt bé (o més ben dit molt "malament") tots aquells esdeveniments. En guardo alguns papers que poso a la teva disposició. Ja fa uns anys vaig entregar l'Arxiu de la Província molta cosa meva (voldria morir sense deixar feina als recollidors de paperassa) però encara em vaig guardar alguna cosa. Ja miraré què hi trobo. Hauràs d'esperar una mica perquè el mes d'agost entre vacances i Exercicis s'escola volant.

Certament que la frase que dius de que "el horno no estaba para bollos" és veritat, però la raó principal de no publicar al Servei Informatiu una crónica dels esdeveniments rau en la mateixa raó editorial del full, que només donava notícies i no "cròniques" com ara fa. De totes maneres estic a la teva disposició per tot el que la meva ja feble memòria et pugui ajudar. No crec que els joves d'ara se'n puguin fer càrrec del que aquells temps van ser.

A l'inici de setembre ja tornaré a raure a Llúria.

Ben cordialment teu

Miguel Lop SJ

Subject: Re: M LOP
Date: Thu, 02 Sep 2004 18:19:17 +0200
From: Miquel Sunyol
To: Miquel Lop

Bon dia, Miquel:

Per ara, encara tinc uns dies de vacances al setembre. A partir de mitjans de mes, em posaré en contacte amb tu per veure si podem fer una xerradeta.

Fins aviat, doncs.

Miquel


La conversa -mantinguda en dues sessions- em va resultar molt interessant, malgrat que poca cosa nova va aportar sobre el tema. Recordava millor ( i com ell ja ha dit: "molt malament") altres esdeveniments d'aquells temps: el "cas Leita" i la carta als diaris d'uns quants jesuïtes criticant la seva expulsió per "nuestras autoridades jesuíticas (y quizás no las locales, sino precisamente las más altas)" (juny de 1971), l'Assemblea Provincial sobre el Survey...
També vam tenir temps de parlar de la Juana i de la Inés...