La meva correspondència amb...

Antoni Borràs

Tarragona, 13 de juliol de 2002
P. Antoni Borràs
SANT CUGAT DEL VALLÈS

Benvolgut Antoni:

Veig que ets un jesuïta sense e-mail... És una manera de seguir mantenint alimentades a les famílies dels treballadors de Correu.

Suposo que com "home de biblioteca" i amb fama de saber guardar, no t'estranyarà el que et diré, i menys si recordes que no fa gaire em vas veure a l'Arxiu de Llúria. ¿Què faria jo allà?

Anem a maig de 1970. Viatge del P. Arrupe a Espanya. L'anunci de la seva visita a Franco va motivar en alguns grups de jesuïtes reaccions adverses.

Del 4 de maig hi ha una carta signada per 31 jesuïtes del sector universitari d'aquesta Província, entre els quals estàs tu. Això vol dir que vas tenir una participació en els fets, i em dóna peu a sospitar de que potser els vas seguir de prop, i que posats a guardar papers puguis tenir arxivats alguns documents.

El text d'aquesta carta, ja el tinc, però potser pots tenir altres documents (per exemple, una relació de la seva xerrada en El Clot).

Voldria fer un estudi sobre les reaccions en el grup de Missió Obrera a la visita del P. Arrupe a Franco, i m'agradaria que l'estudi fos digne de la tradició històrica de la Companyia de Jesús...

He vist per un estudi de l'Alvarez Bolado publicat a Estudios Eclesiásticos que en Franco tenia "Carta de hermandad amb la Companyia de Jesús. ¿Podries dir-me alguna cosa sobre aquest tema?

T'agrairé, doncs, qualsevol paper que em puguis passar...

Moltes gràcies

Miquel Sunyol
Carrer Vint-i-quatre, nº 6
43100 Tarragona
sscu@tinet.fut.es

26 juliol 2002
Miquel Sunyol
TARRAGONA

Benvolgut Miquel:

Acabo de rebre la teva carta del 13, com pots veure va quedar parada a Sant Cugat. Contesto.

No me'n recordava que hagués firmat cap carta dirigida al P. Arrupe: fa trenta anys! Sí que acostumo a guardar coses a la Biblioteca; el que probablement no estiguin totes catalogades i els meus successors no sé si tindran ganes i temps per a fer-ho. En gran part sí que els papers estan ordenats.

Si Déu vol a partir del 10 d'agost tornaré a Sant Cugat on hi quedaré excepte algun cap de setmana. Podries telefonar-me per a quedar algun dia d'acord.

Respecte al fet de que Franco tingués "Carta de hermandad" és cosa coneguda: el P. General concedia a "benefactors" importants aquesta carta que implicava l'oferta de misses i pregàries en agraïment. Recorda que el dictador va tornar a la Companyia totes les propietats que la República va incautar i a més totes les cases, etc. que tenia abans de l'expulsió de Carles III amb determinades condicions. Era, doncs, lògic, que se'l considerés un benefactor. Desconec el moment, però seria immediatament després de la guerra, o amb motiu de la construcció de Villagarcía, o de la Casa Professa de Madrid.

Més no puc dir-te.

Records i fins aviat. Una abraçada.

Antoni