La meva correspondència amb...

Josep Baruel

Subject: Re: Maig 1970: Visita P. Arrupe
Date: Fri, 11 Oct 2002 14:09:52 +0200
From: Josep Baruel
To: Miquel Sunyol

Miquel,

Gràcies pel teu e-mail. Però haig de dir-te que hi ha una confusió, que no sé com t'ha arribat. Jo no vaig firmar aquesta carta, sinó que em vaig assabentar d'ella després que fou coneguda pels diaris.

Tanmateix, si recordés quelcom adient de tot allò t'ho faria saber.

Una abraçada

Josep Baruel

Subject: Carta al P. Arrupe
Date: Thu, 30 Dec 2004 01:46:46 -0000
From: "Miquel Sunyol"
To: Josep Baruel

Benvolgut Josep:

En primer lloc: tot el que cal dir aquests dies... Si t'agraden les "Nadales", aquí tens la meva d'aquest any.

Aquest e-mail és la continuació del que em vas enviar ara fa més de dos anys (11/10/2002 13:09), el qual era resposta a un e-mail col·lectiu que jo havia enviat uns dies abans als jesuïtes del "sector universitari" que havien signat (maig del 1970) una carta dirigida al P. Arrupe en protesta de la seva ja programada visita a Franco durant el seu viatge a Espanya.

Durant aquests dos anys he anat publicant a la meva web aquest "estudi de les reaccions que es van produir en el grup jesuític de Missió Obrera espanyola a l'assabentar-se que el P. Arrupe, en el seu viatge a Espanya de 1970, faria una visita a Franco". Aquests dies m'he posat a redactar (capítol VII, secció 2ª) la part corresponent a la "carta del Sector universitari de Barcelona".

Tu em deies:

[...]

La veritat és que no puc presentar-te una fotocòpia conjunta del text de la carta i de les signatures que l'acompanyaven. El llistat de les firmes el vaig trobar a l'Arxiu de Llúria, material que el Jordi Roca considera que està sota el "secret dels 100 anys". Gràcies al P. Provincial he pogut "rescatar" d'aquest secret dos documents: un retall de Le Monde (a on parlarien de tu) i una relació de la xerrada del P. Arrupe al Clot (les preguntes i respostes sobre la visita a Franco). Si cal tornaré a demanar al Pere Borràs la seva ajuda. El text de la carta el vaig trobar a Saragossa.

De fet, a la llista de signatures només figura un "Baruel" (també només amb el cognom figuren "Canosa", "Guell", "Pugés"). Crec que estaràs d'acord que, posats a escollir entre els dos germans, les meves preferències es decantessin envers tu.

No és gens estrany que no recordis que vares firmar aquesta carta. Molts, passats ja més de trenta anys, tampoc en guarden el record. Em sembla que les tesis, com més insignificant sigui el tema estudiat, més "summa cum laude" poden obtenir. El tema del meu estudi seria una d'aquestes tesis.

La carta
del "cas Leita"

Les cartes dirigides al P. Arrupe sobre la seva visita a Franco foren en aquells anys un "incident menor", una de tantes cartes que la gent firmava. "La carta" (primum analogatum) d'aquells anys fou la carta sobre el "cas Leita": aquesta és la carta que la gent recorda (ningú no va passar una nit d'insomni per les cartes a l'Arrupe; alguns -m'ho han confessat- van perdre el son per haver signat la carta del Leita). Igualment, quan l'Ignasi Salvat, esperant salvar-se de ser Provincial, li confessava al P. Arrupe que ell havia firmat una carta, no es referia a cap de les tres cartes que havia firmat "contra" l'Arrupe per aquesta visita a Franco, sinó a la carta "del cas Leita".

Ignasi Salvat
així ho explica...

Tu recordes i em parles d'aquesta carta sobre el "cas Leita", carta escrita per ésser publicada en els diaris de Barcelona (i que fou publicada), i que tu certament no vas signar. Els que van signar les cartes "arrupe" i els que van signar la carta "leita" pràcticament són els mateixos, fora d'uns petits canvis (alguns perquè entre el 4 maig del 70 i el 2 de juny del 71 havien deixat la Companyia).

Les cartes al P. Arrupe no van ser escrites per ésser publicades i no van sortir (que jo sàpiga) publicades a cap diari d'Espanya. I possiblement no trobaríem a la premsa escrita espanyola cap referència a elles. El Le Monde, com ja t'he dit, sí que va parlar d'elles (i suposo que no va dir res de la carta "leita").

També és possible (possibilitat que la meva pròpia experiència m'impedeix descartar) que posessin el teu nom, sense tu saber-lo. D'aquesta manera jo vaig "firmar" una carta de finals del 70, del grup de capellans de les parròquies d'Egara i Can Anglada de Terrassa. I exceptuat jo, els altres tres jesuïtes (d'un grup de 10 capellans) que la firmaven (Manel Marcet; Josep Ricart, Ignasi Salvat) també sortien a les cartes de l'Arrupe i a la carta del Leita. La veritat és que jo, que teòleg de 4º només anava a Terrassa els caps de setmana, m'hagués enfadat si no me l'haguessin "firmat". (Per aquesta "firma" vaig tenir que anar a declarar davant del jutge).

Potser m'he allargat un pèl massa, però m'ha semblat convenient donar-te tota aquesta explicació, pensant que així no tindràs inconvenient a que et segueixi mantenint en aquesta llista dels jesuïtes que vau signar una carta dirigida al P. Arrupe protestant per una decisió concreta seva... Em permeto repetir-te el què vaig dir al Joan Rovira (va tenir una breu intervenció a la reunió de El Clot): "Jo crec que intervencions com aquestes honoren tant al qui les fa com al col·lectiu al qual pertany".

Esperant no haver-te donat massa la llauna i desitjant-te un Bon Any

Miquel