La meva correspondència amb...

Lluís Armengol

Subject: Coses de l'any 70
Date: Sat, 24 Jul 2004 18:36:30 +0200
From: Miquel Sunyol sscu@tinet.fut.es
To: Lluís Armengol

Benvolgut Lluís:

Veig pel catàleg que acabes de fer els 80 anys.. Si encara hi sóc a temps per a felicitar-te...

No sé si saps que estic fent un estudi (més simplement, una recollida de documents i de trossos de memòria) de "les reaccions que es van produir a Missió Obrera quan van saber que el P. Arrupe en el seu viatge a Espanya del 70 faria una visita a Franco".

Entre aquests documents hi ha una relació sobre "Charla del P. General en el Clot. Preguntas y respuestas sobre la cuestión visita a F." Aquest document, del qual encara desconec l'autoria, el tinc gràcies al Provincial, qui em va demanar que fos discret en quant els noms de les persones, per si hi hagués algú que no volgués veure el seu nom publicat [des de fa un cert temps, vaig publicant aquest estudi "per entregas" a la meva web (http://www.tinet.org/~fqi)].

Et demano, doncs, l'oportú permís per posar el teu nom. La meva intenció és publicar aquesta relació en tot el seu text íntegre, tant les preguntes com les respostes del General (mantenint el to col·loquial).

Si vols et recordo el que vas dir:

Por si puede ayudar a clarificar un poco. Padre, aquí existe un problema. A los ojos de los militantes obreros, el régimen actual es opresor. Porque hay una serie de libertades esenciales, fundamentales, que están en la doctrina social de la Iglesia, que no se conceden. Entonces, como aquí ha habido históricamente una especie de alianza, digámoslo así, entre el Estado y la Iglesia, entonces, ahora cualquier actitud que parezca que permanece todavía esta situación es interpretada en un sentido político. Esto quizás explica esta especie de alergia que existe entre aquellos que están más o menos en el campo obrero cuando se da este tipo de visitas.

Digo que quizás pueda esto ayudar a clarificar un poco mejor. Aunque yo admito plenamente, que el sistema de la carta ha sido desacertado."

Jo crec que intervencions com aquestes honoren tant el qui les fa com el col·lectiu al qual pertany.

Espero, doncs, la teva resposta. Si aquesta resposta es pot allargar una mica, recordant les teves impressions personals d'aquella reunió o amb un petit anàlisi de la situació d'aquell temps o... amb el que vulguis. Te n'estaré molt agraït.

No em diguis que no et recordes de res de res, doncs als principis de la meva investigació, ara ha fet dos anys, en Toni Riera em deia: "Li he passat el teu correu a l'Elias i diu que en aquella època tot el que feia referència al moviment obrer ho portava personalment el Torres-Gasset i que ell no té res, ni tan sols la carta, que va escriure el Borri -segons deia l'Armengol-."

M'agradaria saber més sobre aquesta darrera afirmació. És una simple suposició o tens alguna dada que ho testifiqui? Per ara, ningú de Missió Obrera (jo encara no hi estava ficat) m'ha dit com es va fer aquella carta.

Moltes gràcies.

Miquel Sunyol

Subject: Re: Coses de l'any 70]
Date: Wed, 28 Jul 2004 20:22:38 +0200
From: Lluís Armengol i Bernils.
To: Miquel Sunyol

Benvolgut Miquel,

Gràcies per la teva felicitació pels meus 80 anys.

Em demanes permís per posar el meu nom dessota de la meva intervenció davant del P. Arrupe. Ja el tens.

Poques coses més et puc dir d'aquella jornada perquè ja fa 34 anys i, a la meva edat, la memòria no és massa fidel.

Només recordo que dues persones que es "es movien molt" aquell dia eren en Josep Mª Borri i l'Andreu Vilà.

Tinc la impressió que la carta va ser escrita per en Borri, però no ho puc assegurar. Segurament, però, que en la redacció hi va intervenir més d'una persona.

Ja veus que no et puc ajudar gaire. Però és tot el que recordo.

Que el Senyor t'ajudi en el teu afany per clarificar les coses.

Bon estiu en la pau de Jesús!

LLUÍS ARMENGOL I BERNILS