La meva correspondència amb...

Andreu Vilà Tintoré

Tarragona, 21 maig 2003
A Andreu Vilà Tintoré
Sabadell

Benvolgut Andreu:

No sé si em recordaràs... Sóc en Miquel Sunyol, un d'aquells jesuïtes que encara ens reconeixem sota el nom de "Missió Obrera". I ha estat l'Isidre Ferreté qui m'ha donat la teva adreça.

M'ha donat per fer un estudi (més humilment, "una simple recogida de documentos y de retazos de memoria") sobre les reaccions que es van donar en el grup de Missió Obrera davant de la notícia de la visita del P. Arrupe a Franco en el seu viatge a Espanya de 1970.

Si no recordo malament (en aquell temps jo era un estudiant de teologia) a tu et va tocar participar en aquests esdeveniments d'una forma passiva, doncs passaves una temporadeta a Zamora, juntament -encara que suposo que per causes diferents- amb el Paco García Salve.

Els lectors ja saben que tot això ho "recordava" ben malament...
Si ho voleu recordar bé...

No sé quins records tindràs de tot això, no sé tampoc si tindràs ganes de "fer memòria"... A mi sí que m'agradaria que poguessis recordar... I si guardessis algun paper d'aquella època, seria molt ben rebut.

Preguntes que et faria (per posar algunes com exemple): causes de la teva detenció, com vau viure (o com vas viure) les primeres notícies sobre el projectat viatge, esperàveu que us faria una visita, quin coneixement vau tenir de les reaccions dels vostres companys jesuïtes... Vau tenir coneixement de les dues cartes que jesuïtes de Barcelona Si les vols llegir... van enviar el mes de febrer a l'Arrupe? I de les diferents reaccions que es van produir ja durant el viatge?

En el supòsit de que et veiessis amb cor de fer aquest esforç de "fer memòria", jo tindria molt de gust de fer-te una visita, ja sigui a Sabadell, o a Barcelona, o -¿per què no?, sempre podràs aprofitar per fer una visita a la família- de trobar-nos a Tarragona. Si, a més a més, t'animessis a posar alguna d'aquestes coses per escrit, molt millor.

No sé si saps (jo em vaig assabentar fa unes dues setmanes) que "au cours de son voyage aux USA en mai 1971, le P. Pedro Arrupe, supérieur général des jésuites, a voulu rendre visite à Daniel Berrigan dans sa prison", segons diu en Michel de Certeau en el seu llibre "La faiblesse de croire (1987)". Això també pot donar peu a alguna reflexió.

Per ara, els primers capítols els he anat publicant "per entregas" a la meva web (una manera de saltar-se la censura). Si ets "internetero", ho pots veure a http://www.tinet.org/~fqi

El darrer capítol publicat és el referent a les dues cartes del mes de febrer dels jesuïtes catalans a Arrupe, a on -entre altres coses- li venen a dir que molta gent, jesuïtes i no jesuïtes, pateixen sota el règim franquista per voler portar a terme les seves pròpies orientacions.

Desitjant la teva col·laboració i agraint-te-la


Miquel Sunyol
Carrer Vint-i quatre, nº 6
43100 Tarragona


El dissabte 3 de gener el visitava a casa seva. El tema de la conversa va giravoltar, sobretot, entorn de la seva estada a la presó de Zamora. Ja sabeu que la pregunta era si durant el viatge del P. Arrupe a Espanya hi havia jeuïtes a la presó de Zamora. La resposta ja la sabeu.
Si la voleu recordar...
Sobre el tema concret de la carta poca cosa recordava...

Subject: L'indult
Date: Mon, 18 Oct 2004 10:11:05 +0200
From: "Miquel Sunyol"
To:

Hola:

Suposo que ja estem de nou a la vida normal.

Hi ha un punt que m'agradaria esbrinar una mica més, i és el de l'indult pel qual vau sortir de Zamora abans d'acomplir-se els sis mesos de condemna. Vau complir les dos terceres parts de la condemna.

M'agradaria saber si això era una pràctica habitual en els casos de gent condemnada pel TOP; si calia, com primer pas, una petició de la part afectada; qui va fer aquesta petició...

Ja pots pensar que aquestes preguntes són per saber si es pot dir que el vostre indult va ser "un dels preparatius necessaris del viatge del P. Arrupe" (sense ell haguessiu estat tancats a Zamora mentre l'Arrupe es passejava per Espanya).

A veure què és el que em pots aclarir...

He sabut, seguint les meves investigacions, que abans que vosaltres va haver-hi a Zamora tres jesuïtes bascos: Manuel Guisasola (segueix de jesuïta a l'escola professional de Vitoria), Patxi Auzmendi, que ja ha mort, i en Kepa Arrate. En Manuel Guisasola m'ha dit que ells hi van estar l'any 1969: "Los s.j. que estuvimos (no, nos tuvieron) en Zamora, lo hicimos el año 1969. Así pues, cuando vino Arrupe ya estábamos fuera. Nos soltaron, sin juicio, creo que el 30 de Diciembre de ese año." Si aquesta data fos certa, vau coincidir allà un parell o tres de setmanes ¿ho recordes? Ell no em fa cap esment de cap altre jesuïta.

De nou, gràcies pel que em puguis ajudar.

Records a la família

Miquel