La meva correspondència amb...

Xavier Adroer

Tarragona, 21 maig 2003
A Xavier Adroer

Benvolgut Xavier:

No sé si encara sabràs qui sóc... Sóc en Miquel Sunyol, un d'aquests jesuïtes, que tot esperant la jubilació, encara ens diem de "Missió Obrera".

Fa temps que t'hagués pogut escriure, per les mateixes raons que ja al juliol passat escrivia a l'Ignasi Salvat, Josep Rambla, Udina... Més tard al Lluís Recolons, i ara, no fa gaire, al Pepe Messa.

Si no t'he escrit abans, dóna la culpa a la meva timidesa o al meu tarannà de no voler molestar a la gent... Ha estat el Pepe Messa qui m'ha animat a escriure't.

No sé si, amb els noms que ja t'he donat, sospites de què et vull parlar.

Estic fent un estudi (ho podem deixar en "una simle recogida de documentos y de retazos de memoria") de les reaccions que es van donar en el grup de Missió Obrera davant de la notícia de que el P. Arrupe, en el seu viatge a Espanya del 70, faria una visita a Franco. ¿Recordes?

Una de les coses que vull fer veure és que l'oposició a la visita a Franco no va ser cosa dels "quatre arreplegats de Missió Obrera" o dels sectors juvenils de la Companyia... Cosa ben fàcil de demostrar amb les dues cartes que ja en el mes de febrer un selecte grup de jesuïtes de Catalunya escriuen al P. Arrupe. . Entre les catorze firmes, hi està la teva, la de tot un Director d'ESADE.

¿T'animaries a parlar-ne? ¿Preferiries fer-ho per escrit?

De les preguntes que posava als altres, algunes ja estan contestades (al final vaig saber qui tenia còpies d'aquelles cartes: en Lluis; sembla que l'Arrupe no va respondre); d'altres segueixen obertes a noves respostes. ¿Quina va ser la gènesi d'aquelles cartes? El llistat de les catorze firmes podria donar peu a la sospita d'una aliança "contra naturam" entre ESADE i Missió Obrera. Crec que hi havia bones relacions entre Josep Mª Borri i tu mateix i amb el Joan Travé (qui em va dir, per cert, que no recordava gran cosa). L'origen de les cartes l'hem de colocar en aquest nucli de persones? Vas tenir participació activa o només la firma?

Aquestes són les paraules "animadores" del Pepe Messa:

XAVIER ADROER: Gran admirador del P. Batllori. Hi tindràs bona entrada...

La seva referència a la teva admiració pel P. Batllori molt possiblement es deu a que jo em "chuleo" de que he estat el darrer en mantenir una entrevista "professional" amb el P. Miquel Batllori (el dimecres anterior a la seva mort).

Sé -pel mateix Pepe- que aquests darrers anys has tingut problemes de salut, dels quals t'has recuperat satisfactòriament... Comprendré, doncs, molt bé que em diguis que no t'animes a penetrar "en el túnel del tiempo".

Si, malgrat tot, t'animessis..., si poguessis "fer memòria"... jo amb molt de gust podria venir a fer-te una visita a Monjos (és el punt de referència que m'ha donat el Pepe Messa). Si volguessis fer-ho per e-mail (sscu@tinet.fut.es), o utilitzant els serveis públics de correus.

Un primer contacte donaria peu a noves preguntes...

Els primers capítols ja els he anat publicant ("por entregas") a la meva web (una manera de saltar-me la censura). Si vols: http://www.sunyol.net/miquel

El últim capítol publicat és el que tracta de les vostres dues cartes al P. Arrupe.

Esperant la teva col·laboració i agraint-te-la

Miquel

Després van haver contactes telefònics i una llarga conversa

Subject: Visita Andreu
Date: Tue, 06 Jan 2004 01:28:06 +0100
From: Miquel Sunyol
To: xavieradroer@telefonica.net

Hola Xavier:

Bon Nadal, Bon any!!

Em vaig decidir a telefonar-lo [a l'Andeu Vilà Tintoré] per saber de cert si, durant el viatge de l'Arrupe, hi havia jesuïtes a la presó de Zamora. Jo, seguint les afirmacions d'en Francisco García Salve, ho deia (deixant veure que l'Arrupe no els havia anat a visitar) i en Pedro Miguel lamet em va escriure un e-mail dient-me que no era cert.

Però,
havia jesuïtes a Zamora?

Després de la conversa amb l'Andreu crec que deu tenir raó en Lamet. L'Andreu, i els altres dos sacerdots de Sabadell condemnats amb ell, foren indultats el 9 de març (l'Arrupe arribava a Espanya el 2 de maig).

La conversa amb l'Andreu i el dinar en família va anar molt bé. Ja li vaig dir que tenies ganes de conectar amb ell, i per part seva va demostrar ganes similars. Hauríem de fer una trobada...

La seva adreça és: [...]

T'adjunto l'e-mail d'en Lamet i la meva resposta.

Fins la pròxima

Miquel

Subject: Carta Arrupe
Date: Fri, 20 Feb 2004 08:51:02 +0100
From: "Xavier Adroer"
To: "Sunyol Miquel"

Miquel,

Que si envio aquesta carta o una altra més llarga, o què sé jo, em penso que el millor és escriure'n una, que és el que faig. I perdona el retard. Una bona abraçada


Em parles de la carta que vàrem signar a rel de l'anunciada visita de l'Arrupe a n'en Franco, visita que la carta no va aturar. Si he de ser-te franc no recordava el resultat de la carta, és a dir, si el P. Arrupe va anar o no a veure a n'en Franco. Però el que sí recordo, amb tota vivesa, és el que va suposar aquella carta i l'entorn en el que s'inseria. No t'estranyi que la carta estigui signada per gent de "diferentes pelajes". En aquells moments la visita la vàrem viure com quelcom sense sentit, garrafal. Ho vèiem com quelcom tan gruixut que aquesta visió va unir la gent, diguem lúcida i d'esquerra, amb gent catalanista o simplement que no els semblava ètic una visita a n'en Franco.
Tot el que et dic tenia un sentit especial pel fet que en aquells temps el P.Arrupe era ja una mica mític i tu saps massa bé que als mites se'ls demana tota perfecció.
Jo havia estat a París i a la reunió que el P. Arrupe va tenir amb els estudiants jesuïtes en la seva visita a França, i m'havia adonat - segurament degut al cansament d'un dia que per ell havia començat a les quatre de la matinada i ens reuníem a les 11 del vespre- com era un home que en un moment de cansament podia revelar el pensament clàssic que havia estat el de la Companyia i continuava essent-t'ho per molts. Però el que jo trobava admirable era l'esforç que feia per sortir-se'n i com se'n sortia. Dic que era un mite perquè fent aquestes reflexions mentre l'esperàvem a Llúria alguns no entenien massa bé el que volia dir, ja que l'Arrupe era ja per ells tota perfecció.
Personalment puc dir, i en una actuació que va tenir amb mi a la seva vinguda, com vaig apreciar i estimar no solament aquest sortir-se'n de la formació més clàssica, sinó d'una gran categoria personal, gran categoria.
M'agradaria dir-te altres coses però ara no tinc tot el temps que necessitaria per fer-ho. I no és que no et mereixis aquest temps ja que si bé tots ens reclamem de la justícia, hom no pot actuar en justícia si no té la informació correcta, i el treball d'informació que fas és valuós, molt valuós. I tots t'ho hem d'agrair.
Una forta abraçada
Xavier Adroer

Subject: Re: Carta Arrupe
Date: Tue, 24 Feb 2004 00:16:55 +0100
From: Miquel Sunyol
To: Xavier Adroer

Hola Xavier:

Moltes gràcies pels teus records i les teves apreciacions...

Per ara encara estic a l'etapa de València, la primera del conflicte. He posat ja a la web les dues cartes: una del grup de La Malvarrosa (Missió Obrera) i una altra d'uns vint jesuïtes. Ara em toca preparar la xerrada de l'Arrupe a les Escoles de Sant Josep i una relació llarga del Joan LLuis Clausell. Com el meu ritme no és massa ràpid, trigaré encara unes setmanes en arribar a Barcelona.

Quan posi les coses de Barcelona ja t'avisaria...

Gràcies, doncs, i fins la pròxima

Miquel