TIPUS DE CASTELLS

Estructures Simples

El tronc d' un castell pot ser format per diversos pilars segons el nombre d' homes que formen cada pis. Aix˛ permet diferenciar els castells d' estructura simple i els castells d' estructura combinada o composta, cada una de les quals representarÓ un lligat diferent en el pis de baixos i una distribuciˇ i col.locaciˇ distintes dels castellers del pom de dalt.

PILAR DE...

╔s la construcciˇ en quŔ cada pis -des del baix fins a l' enxaneta- Ús format per un sol home que amb els brašos enlairats aguantarÓ el seu pis superior. El pom de dalt estarÓ format tan sols per l' aixecador i l' enxaneta.

DOS DE...

EstÓ format per dos homes de base. Els dosos adoptaran la mateixa posiciˇ que la resta de components del tronc. Amb dues terminologies, (dos de o torre de...) seran emprades indistintament en funciˇ del lloc de la geografia castellera en quŔ ens trobem.

TRES DE

Els tres pilars que el formen rebran un nom diferent segons la seva funciˇ: pilar de l' enxaneta, pilar de l' aixecador -que es per on pugen cadascun d' aquests castellers- i la rengla (pilar que porta el dos dret del pom de dalt). L' altre dos anirÓ eixancarrat damunt dels castellers del pis inferior.

QUATRE DE...

Els quatre homes que formen cada pis, no s' agafaran pels brašos sinˇ pel turmell del casteller del lateral superior. Els dosos aniran en posiciˇ oberta i col.locaran els peus en les espatlles dels castellers inferiors.

ESTRUCTURES COMBINADES

El castell d' estructura combinada el formen aquelles construccions integrades per la suma de dos o mÚs castells d' estructura simple.

CINC DE...

Es construeix a partir d' un tres i d' un dos que s' afeigeix al pilar de la rengla del tres. Porta un pom de dalt per a l' estructura de tres, un per a la de dos i un sol enxaneta que coronarÓ totes dues construccions. El castell no es considera carregat fins que s' ha fet la segona aleta.

NOU DE...

╔s format per un castell de tres, on cadascun dels pilars porta una estructura de dos adossada. TÚ tres estructures de pom de dalt amb tres jocs de dosos, tres aixecadors i un o tres enxanetes.

QUATRE DE...AMB EL PILAR AL MIG

El formen una estructura de quatre i un pilar, que s' anirÓ construint paral.lelament a l' interior. Quan el quatre s' hagi carregat i es desmunti, l' aixecador o el mateix enxaneta coronarÓ el pilar, el qual anirÓ emergint i quederÓ com a ˙nica construcciˇ. DesprÚs caldrÓ descarregar-lo.

ESTRUCTURES AIXECADES PER SOTA

Hi ha alguns castells, normalment el pilar i el tres, que presenten la particularitat que es poden construir comenšant pels pisos superiors. Per aix˛, una sŔrie d' homes col.locats estratŔgicament en el basament del castell l' aniran aixecant a pols pis per pis.

TRES DE... AIXECAT PER SOTA

L' enxaneta, col.locat damunt de l' ˙ltim pis del tronc, iniciarÓ l' ascens quan la construcciˇ estgui totalment aixecada. Per desacrregar-lo se seguirÓ la tŔcnica normal.

Tornar a la pÓgina principal