exposiciÓ "Abans-d'ahir" Andreu Caralt (abril-juliol 2017)

 

Abans-d'ahir és una mirada crua, trista però real, de la guerra i la destrucció que provoca en tots els àmbits de la vida. De la Segona Guerra Mundial, major enfrontament bèl·lic de la humanitat, i de la Guerra Civil Espanyola, el conflicte que va destruir casa nostra. Construeix un relat cronològic de 1933 a 1945 a partir d'imatges simbòliques d'objectes quotidians, convertits en testimoni de la història, i d'espais històrics, despullats de vida humana.

‘Abans-d'ahir' vol ser un clam en defensa de la preservació dels espais de memòria, llegat que ens permet mantenir viva la història. I vol ser un avís; no va passar ahir, sí abans-d'ahir. I no estem immunes a què no torni a succeir.

La vintena d'imatges s'han realitzat al llarg de l'última dècada en espais de memòria d'arreu del món, fruit dels viatges duts a terme a Alemanya, Polònia, Hongria, França, Ucraïna, Japó i diversos punts de la geografia espanyola

L'exposició és una producció del Museu de les Terres de l'Ebre i es va estrenar el juliol de 2016 al Centre d'Interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre en el marc del cicle Ebre&Art&Patrimoni.

El museu del CEBE de Gandesa presenta l'exposició ‘Abans-d'ahir, un viatge fotogràfic 1933-1945' del periodista Andreu Caralt
El periodista Andreu Caralt

Andreu Caralt Gimenez és un periodista ebrenc especialitzat en la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust. Treballa a la redacció Ebre del Diari de Tarragona, és autor del diari digital Diari de Guerra i soci fundador de l'empresa de turisme de memòria Terra Enllà. Amb anterioritat a Abans-d'ahir, havia presentat dues exposicions fotogràfiques més al voltant d'aquests fets històrics. La primera, el 2013, amb el títol 'Flors contra l'oblit', un viatge per espais de memòria d'arreu del món i on l'homenatge a les víctimes dels dos bàndols en forma de flors pren el protagonisme. I la segona, presentada el 2014, amb el títol 'Normandia, 70 anys després', un reportatge sobre els actes del 70è aniversari del desembarcament de Normandia.