jornada sobre el carlisme a gandesa . (17 de novembre de 2012)
 
Aquesta Jornada forma part dels actes en commemoració de la concessió del títol de "Molt lleial, heroica e immortal ciutat" a Gandesa.
La Jornada va constar de dos conferències i la inauguració d'una exposició.

La jornada la va iniciar Josep M. Llasat amb la conferència: "Pas de l'expedició Reial per Xerta".
 

A continuació, "El Carlisme a les Terres de l'Ebre" a càrrec de Núria Sauch, doctora en Història, tècnica de projectes de l'Institut Ramon Muntaner i vicepresidenta del Centre d'Estudis d'Ulldecona. Aquesta conferència va ser coorganitzada amb la Biblioteca Municipal de Gandesa .

Les Terres de l'Ebre van constituir una de les principals zones d'actuació del carlisme, moviment contrarevolucionari que es va reproduir al llarg del segle XIX, essent la primera Guerra Carlista (1833-1840) l'episodi més llarg, virulent i cru. La figura de Ramon Cabrera i la particular direcció del moviment que el capitost carlista va exercir sobre la zona fan que aquest territori es puga considerar com un dels principals enclavaments del carlisme peninsular.
 
 
Finalment el Sr. Miquel LLopis García va inaugurar la exposició: GUERRES CARLINES A GANDESA, que es va poder visitar al museu fins al 17 de desembre de 2012.
 

En 1836, 1837 i 1838, els habitants de Gandesa i entre ells, la heroica Baronessa de Purroy, van oferir una aferrissada resistència enfront les tropes Carlines de Cabrera i els seus cabdills.

La revolució de setembre de 1868, anomenada "La Gloriosa"; la presidència del General Prim i l'adveniment de la I República, varen dividir la societat i despertà consciències.

En 1874 durant la tercera Guerra Carlina, des d'aquesta plaça, les tropes isabelines de Delatre i Despujol, van infringir una desfeta a les tropes Carlines de Cucala, D. Alfonso de Borbó i Àustria-Est i Dña. Mª de las Nieves.

Es van mostrar tots aquests esdeveniments a través de pintures a l'oli, làmines, cromolitografies i fotografies.