Biografia Robert Capa
 
Considerat el millor fotograf de la Guerra, Robert Capa arribà a la celebritat per les seves imatges realitzades durant la Guerra Civil espanyola (1936 - 1939).
Nascut a Budapest (1913), Capa s'exilià a Hongria el 1931, per motius polítics i d'Alemanys el 1933 per la seva condició de jueu i antifascista. Capa considerà que tenia la responsabilitat de donar suport a la causa d'Espanya i d'atraure l'atenció mundial de la lluita que s'estava desenvolupant aquí, mitjançant les seves fotografies. Capa, no es limitava a documentar les grans batalles, recollia l'impacte que aquesta intervenció exclusivament humana -la guerra- produïa en la població civil. Les seves fotografies en blanc i negre testimoníen la destrucció causada pels bombardejos a les zones urbanes i el sofriment de la gent comú, fent resò en el paper de la dona, tant de la miliciana com la que estava a la reraguarda.
Entre les imatges donades al Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía pel seu germà, Cornell Capa, està la sobradament coneguda imatge de "Muerte de un miliciano" captada en Cerro Muriano, el dia 5 de setembre de 1936, segurament la icóna més simbòlica de la contenda, després del Guernica de Picasso.
Capa va continuar com a fotoperiodista de guerra, captant la invasió de la Xina pels japonesos (1938), i, posteriorment, a diversos fronts del costat aliat en la Segona Guerra Mundial
Particularment famoses són les fotografies realitzades a França, durant el desembarc a la platja de Omaha, a Normandía. Entre 1948 i 1949, va fer tres viatges a Israel per fotografiar la declaració d'independència d'Israel i la lluita posterior. Va morir a Vietnam, l'any 1954, al trepitjar una mina, quan treballava com a reporter per a la revista "Life", cobrint les noticies de la guerra d'Indoxina.
Amb els seus amics Henri Cartier-Bresson, David Seymour "Chim", George Rodger i William Vandivert, fundà l'agència fotogràfica i cooperativa Magnum l'any 1947, amb l'objectiu de què el fotograf pugués controlar les seves imatges.
Després de la seva mort, el seu germà Cornell Capa, portat per la determinació de mantenir vigent l'obra de Robert Capa i altres periodistes gràfics, fundà el Centre Internacional de Fotografia de Nova York.