BARRI JUEU O CALL DE Sta. COLOMA de QUERALT ©LoLa Galicia

Call de Sta. Coloma de Queralt

Call Sta. Coloma Queralt

banner cyberlo

 

Presentació

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al segle XIII   Santa Coloma de Queralt ja era un important nucli hebreu.Disposava de Sinagoga, banys, fossar, etc.. Per la gracia de Pere III i Pere de Queralt en 1347 el comtat de Queralt va obtenir a perpetuïtat 30 cases de jueus a la vila.Des de l'any 1327 fou una de les aljames principals de la comarca de Tarragona a excepció de Tortosa. La comunitat hebrea estaba molt organitzada i era pròspera i culta.Diversos jueus gaudien de biblioteques particulars.En la vida cotidiana les seves activitats eren d'argenters, mercaders,ramaders, sastres, botiguers, etc.,  l'actual plaça de l'Església servia de mercat de safra.Hi ha diversos llegats testamentaris que ens parla de la gent i vida cotidiana dels hebreus a la vila.

De fet els hebreus de Santa Coloma no tenien un barri esclussiu, ja  que compartiren  veïnatge amb els conciudatants de la població pels seus oficis, aunque el  nucli més fort estigues situat  al Carrer de les quarteres,barri  antigament conegut com el carrer dels jueus i rodalies.

Santa Coloma de Queralt fou atesa per prestigiosos  físics i cirugians hebreus:Mair Bonjuha (1333); Bonjuha Astruch (1330-1357), provinent de Valls; Abraham Boniach (1334-1370), Mestre Salomó (1369);Mosse dez Portell (1361); Abraham dez Portell (1389);Astruch dez Portell (1391-1392);Bonjua Caravida (1392);Na Floreta (1381) metgessa jueva;i Abraham Adret (1482).

Els esdeveniments de l'any 1391 provocaren conversions al cristianisme.I el darrer  document  que  parla dels jueus colomins data del dia 23 de juliol del 1492.

Del passat hebreu a la vila, queda la documentació i la configuració del barri jueu, que ens provoca i té la virtut d'evocació.

 

 

 

 


LoLaG edició producció audiovisual. Foto- Video (SEO) .Posicionament web en buscadors

 
 
 

Fotografies ©LoLa Galicia Prohibit utilitzar-las sense autorització expressa. .RD Legislatiu 1/1996 Ley de Propietat Intelectual.