ISTAri

Durant la Tercera Edat del Sol arribaren als Ports Grisos cinc homes vells amb grans barbes, embolicats en capes de diferents colors i amb barrets punteguts. Aquests personatges eren coneguts com els Mags eren els Istari. La seva missió era la de vigilar i controlar el Mal que estava creixent a la Terra Mitjana.

Els Istari eren:

    Saruman el Blanc, el més poderós  i  savi dels Istari que acabà servint a les forces del mal degut a les seves ànsies de poder. Vençut a la seva fortalesa d'Isengard i després de perdre els seus poders, Saruman fou mort pel seu servent Llengua de Serp.

    Gandalf el Gris era el més famós. Era anomenat Mithrandir pels Elfs, Tharkûn pels nans i Incánus pels Haradrim. El seu nom com a Maia era Olórin. Ell destruí el Balrog de Moria i també Smaug el Drac. També va ajudar als Ents a vèncer el corrupte Saruman, prenent-li posteriorment els seus poders, i la seva saviesa ajudà als homes a vèncer el mal de Sauron. Finalment va partir amb la resta dels Elfs.

Radagast n'era un altre. Vivia a Rhosgobel, a la conca de l'Anduin. I, finalment, queden Alatar i Pallando, dels quals no se'n sap gairebé res.
 
 


.

Ets el visitant número  des del 13-9-1998