Tres anells pels Reis Elfics sota el cel.
Set pels Senyors Nans en cases de pedra.
Nou pels Homes Mortals condemnats a morir
Un pel Senyor Fosc, sobre el tron fosc
en la Terra de Mordor on s'estenen les Ombres.
Un Anell per governar-los a tots. Un anell per trobar-los,
un Anell per atraure'ls a tots i lligar-los a les tenebres
a la Terra de Mordor on s'estenen les Ombres.


Aquest text és el primer que trobem en obrir "El Senyor dels Anells", després venen aproximadament un miler i mig de pàgines que ens relaten una de les més impressionants històries que mai s'hagi publicat. Una història fascinant que marcà un abans i un després en aquest tipus de literatura: la literatura fantàstica.
 

Tolkien va desenvolupar un món molt complex en el que moltes diversitats d'éssers hi conviuen, des d'homes normals i corrents fins a malvats dracs, passant per Elfs, nans, hobbits... Fins i tot va crear alfabets per a les principals llengües de Terra Mitjana (on transcorre l'acció). Però el que val més la pena destacar és l'elaborada descripció que va fer dels paisatges i llocs on transcorre l'acció; aquesta descripció ens permet de formular-nos una idea de com devia ser el món que Tolkien tenia en ment.
 

En "El Hobbit" i en "El Senyor dels Anells" se'ns introdueix en les aventures que els protagonistes viuen. El fet que s'intercalin narracions amb diàlegs fa que ens sentim part de l'aventura però sense perdre's detall del que succeeix en tot moment. Es passa de la lentitud d'alguns fragments, en els que ens és descrit un paisatge molt detalladament, al dinamisme d'alguns altres com en persecucions on cent pàgines són llegides sense quasi adonar-se'n.
 

"El Hobbit" ens explica les dificultats, així com també les emocions, d'una aventura en el que el protagonista, Bilbo, surt de la Comarca (regió de la Terra Mitjana on habiten els Hobbits) amb la intenció de trobar un tresor, el tresor d'Smaug el drac. Per aconseguir-ho Bilbo requerirà l'ajuda de Gandalf el Mag (un dels Istari) i d'algun que altre nan com Thorin. A continuació de "El Hobbit" ve "El Senyor dels Anells", en el que la història narrada succeeix cronològicament poc després que "El Hobbit". Aquí Bilbo ja és gran i es retira en favor de Frodo, el seu nebot, el qual tindrà la difícil tasca de destruir l'anell Únic de Sauron ja que aquest ha tornat a Terra Mitjana i amenaça de tornar-hi a estendre la foscor del mal. Per això Frodo serà ajudat per Gandalf i per un grup de valents escollits a Rivendell. Entre aquests escollits es troba Legolas l'elf, Gimly el nan, Aragorn (o Trancos) fill d'Arathorm i també Boromir. Finalment està "El Silmarillion" el qual ens narra la història d'Arda (el món on es troba Terra Mitjana). Aquest és com un llibre d'història en el que es prescindeix de l'estil literari per tal d'aconseguir una narració més concreta sobre les ventures i desventures que van succeir a Arda des dels dies de la Cançó Original d'Eru.
 

Aquesta seria, a grans trets, una introducció a la literatura de Tolkien. "El Hobbit", "El Senyor dels Anells" i "El Silmarillion" són, al meu entendre, els tres llibres fonamentals de Tolkien (encara que "El Silmarillion" no va ser íntegrament escrit per JRR Tolkien ja que va ser el seu fill Christopher qui el va acabar). Per tant espero que vostès es decideixin a llegir aquests llibres (si és que encara no ho han fet) i també espero que gaudeixin de la pàgina que hem creat sobre "El Món de JRR Tolkien".

                                                                                                  Amarok
 
 
 

Ets el visitant número  des del 13-9-1998