actualitzada 1.11.2006El mes de març de 1979 neix la colla Tarragona Dansa sota la direcció tècnica d'en Josep Maria Moreso i de l'Alfred Abad. Comença assajant als locals de la Cooperativa Obrera amb un grup il.lusionat i molt jove, format bàsicament per balladors nous i alguns procedents de la colla juvenil Maginet.


La Tarragona Dansa debuta en competició a Santa Margarida de Montbuí gairebé un any més tard, al juliol de 1980. Set dels balladors de la colla només tenen 13 anys!

La primera fotografia oficial


Després de dos anys d'aprenentatge, participant a concursos de les comarques tarragonines i lleidetanes, la Tarragona Dansa s'afilia l'any 1982 a la Unió de Colles i passa a competir a la Zona C. Obté el primer lloc i l'ascens al Bàsic Gran. Aquell mateix any es presenta la colla juvenil Nova Tarragona Dansa al concurs de Sant Feliu de Llobregat.

L'any 1983 es reestructura el Campionat i la Tarragona Dansa passa a competir al Bàsic Sud. Després d'assolir el primer lloc, fa la fase d'accès. Al concurs d'Arenys de Munt, amb un primer lloc compartit amb la colla Figueres, aconsegueix l'ascens al Bàsic d'Honor. Mai abans una colla de Tarragona havia estat a la categoria.

 

Arenys de Munt, 1983


1984 és l'any del descobriment: al Bàsic d'Honor s'obté l'onzè lloc, però alguns resultats fan entreveure ja la progressió de la colla: el 4rt lloc d'Igualada, davant la Xaloc, o el primer de Bellvís, davant la Roure parlen ja d'una colla potent. Es presenta la colla Mestral, segona colla gran; mentre, la Nova Tarragona Dansa, juvenil, participa al Bàsic Sud amb força èxit. A nivell organitzatiu, es constitueix al gener del 1984 l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa.

1985 és l'any de la confirmació al campionat. El quart lloc final, darrera les Violetes del Bosc, Xaloc i Som i Serem, marquen la fita més important mai assolida. Es guanya també el concurs del Poble Espanyol per primer cop. Es presenta la colla infantil Petits Tarragona Dansa al concurs que l'Agrupació organitza al Barri Marítim del Serrallo.

Entre 1986 i 1990 la colla manté una regularitat extraordinària assolint tres cinquès i dos sisès llocs al campionat, on les colles Roure i Llavor de Catalunya han pres el relleu de la desapareguda Som i Serem. Es guanya el concurs del Poble Espanyol l'any 1987, es torna a guanyar ara al Parc de l'Escorxador l'any 1988 i finalment l'any 1989 s'assoleix en propietat la Copa del Rei en guanyar el concurs per tercer any consecutiu, aquest cop a les instal.lacions esportives del F.C.Barcelona.


Amb la Copa del Rei, 1989

 


El concurs organitzat per l'Agrupació per Sant Jordi de 1988, amb un projecte de competició colla contra colla, jurats que valoren per separat diferents aspectes del ball, un sistema de classificació assistit per ordinador, subvencions i premis molt importants i un trofeu en plata daurada i marbre elaborat pel prestigiós joier Blázquez, juntament amb la presència de les millors colles de Catalunya, donen com a resultat un espectacle força avançat al seu temps, difícil d'oblidar i gairebé irrepetible. Aquell concurs el va guanyar la colla Xaloc, en una final renyida amb la Llavor de Catalunya.

Els 10 anys des de la presentació de la Tarragona Dansa han servit per marcar un estil de fer sardanes a Tarragona, però passen factura pel que fa a la renovació de balladors. Sense colles filials per garantir el relleu, els resultats de la colla senyera comencen a resentir-se'n. Entre 1991 i 1994 les classificacions, tot i ser prou bones -sempre entre les 10 millors colles de Catalunya- , no tenen el nivell d'anys anteriors.

1995 marcarà novament un punt d'inflexió. A partir de balladors procedents de la campanya Sardanes a l'Escola, torna a sortir la colla Petits Tarragona Dansa, i es produeixen noves incorporacions a la colla gran, entre elles la d'en Carles Palau, que passarà a dirigir la colla uns anys més tard.

Aquest mateix any, tot i obtenir el 9è lloc del campionat s'encadenen una sèrie d'excel·lents resultats - primers llocs als concursos de Tarragona, Barcelona-Pla de la Catedral, Vendrell, Girona, Arenys de Munt- que donen a la Tarragona Dansa nova empenta.

1996 amb un 6è lloc al campionat i 1997 amb el 5è representen el retorn a l'èlit del Bàsic d'Honor. Tantmateix, són una etapa d'expansió de l'Agrupació coincidint amb un període de greu crisi al sardanisme de les comarques tarragonines. L'any 1996 es presenta la colla alevina Xerinola.

Calafell, TD i PTD; 1998

 


El desembre de 1998 es presenta la colla Nova Tarragona Dansa (juvenil) i el setembre de 1999 neix la colla veterana de l'Agrupació, la Toc de Dansa, formada per antics balladors i pares dels actuals balladors alevins, infantils i juvenils.

La Nova Tarragona Dansa, sota la direcció tècnica d'en Manel Andreu, es proclama l'any 2000 campiona de Catalunya Juvenil en les modalitats de Lluïment, Punts Lliures i Colla Completa. La resta de colles acompanyen força amb el tercer lloc de Lluïment de la Petits Tarragona Dansa i Xerinola, el setè al Bàsic d'Honor de la Tarragona Dansa i el 9è de la Toc de Dansa, a més dels sots-campionats de Colla Completa de la Tarragona Dansa i dels Petits Tarragona Dansa.

L'any 2001 és un any brillant a nivell competitiu de l'Agrupació: la Tarragona Dansa repeteix el setè lloc al Bàsic d'Honor, la Toc de Dansa el novè al campionat veterà, els Petits Tarragona Dansa es classifiquen tercers del Campionat Juvenil, la Xerinola es proclama sots-campiona de Catalunya aleví, i la Nova Tarragona Dansa guanya quatre campionats de Catalunya, en totes les modalitats: Lluïment, Punts Lliures, Revesses i Colla Completa.

 

Nova Tarragona Dansa, Campions Catalunya 2000
Nova Tarragona Dansa, Campions de Catalunya 2001

 

Tarragona Dansa a Lloret, 11.09.2001

 

L'any 2002 marca la fita més important segurament mai assolida per cap agrupació sardanista: dues colles del grup Tarragona Dansa, de les quatre que participen al Campionat, assoleixen el primer lloc en la seva categoria: són la Nova Tarragona Dansa, per tercer cop consecutiu, aquest any però amb una colla totalment renovada, i la Xerinola, en categoria aleví. Un èxit sense precedents, i segurament molt difícil de repetir. La Tarragona Dansa, amb el sisè lloc al Bàsic d'Honor gran fa la seva millor classificació des de l'any 1997, i la Toc de Dansa completa la feina amb un setè lloc al campionat veterà.

2003 torna a ser un bon any pel que fa a resultats al campionat, amb dos campionats de Catalunya més per a la colla Nova Tarragona Dansa, el quart consecutiu de lluïment i el seu segon de Colla Completa, a més del sots-campionat de Punts Lliures. La Toc de Dansa entra a les finals A de colles veteranes, i assoleix un magnífic quart lloc; la Petits Tarragona Dansa fa un sisè lloc al campionat infantil, i la Tarragona Dansa el vuitè en categoria gran, en un final de campionat molt disputat amb les colles Riallera, Llavor del Montgrí i Llentiscle.

2004 és pel que fa a resultats, un altre any excel·lent. La Nova Tarragona Dansa continua amb la seva marxa imparable i obtè el cinquè campionat de Catalunya de lluïment, a més del sots-campionat de Punts Lliures. La Toc de Dansa repeteix el quart lloc al campionat de colles veteranes, i la Tarragona Dansa entra a la final A gran i obtè el millor resultat de la seva història: un quart lloc, abans només aconseguit l'any 1985. A més de guanyar per sisè cop el concurs de Barcelona-Catedral.

 

 
Plaça Soller, 2004
Valls 2004. Pentacampions!

 

2005 és l'ay del 25è aniversari TD. És un any de celebracions i viatges: la TD al País Basc, la NTD a Londres, es programa el Duel de Cobles, una competició entre la Reus Jove i La Principal de Tarragona que assoleix un imporant ressò mediàtic. La temporada és força reeixida també pel que fa a classificacions: la TD repeteix quart lloc al bàsic d'honor i tanca un cicle amb la millor classificació de la seva dilatada història guanyant per setè cop el concurs de Barcelona-Catedral i quedant-se en propietat el gegant de la ciutat; la NTD cedeix el campionat a la colla Esqueix de Sabadell i s'ha de conformar amb un tercer lloc ballant amb una colla completament renovada; la Toc de Dansa serà cinquena en veterans. L'agrupació enregistra el seu primer CD de Sardanes amb denominació d'origen Tarragona Dansa que inclourà dues sardanes de l'Alfred Abad estrenant-se com a compositor: 25... i seguim! la sardana de l'aniversari, i Tan dolça com tu, dedicada a la Maria Gils. Una temporada irrepetible, i ja en van... 25!

 
Homenatge a Mn Ritort i Faust, Camp Mart, 2005
Grup TD al concurs de Tarragona 2005

 

Agrupació Sardanista Tarragona Dansa

 

Avui, l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa és l'entitat sardanista més activa de la ciutat, amb gairebé un centenar de socis. Ha organitzat sortides als aplecs internacionals de París (1989), Toulouse(1991), Brusel.les (1992), Florència (1993), Marsella (1994), Innsbruck (1998), Lausanne (1999), Lisboa (2002), i viatges a París-Eurodysney (2000), Brusel·les-Amsterdam (2001), Londres (2003) i Budapest (2004).

Participa al Carnestoltes amb la comparsa PETADA, és també responsable de la tasca d'ensenyament de sardanes a les escoles de la ciutat, amb la campanya Sardanes a l'Escola, i organitza els cicles de ballades de primavera, d'estiu i les ballades de Festa Major en conveni amb l'Ajuntament de Tarragona.