Turisme cultural

Rutes de Constantí

A partir del 2009 se celebra periòdicament una Caminada popular pel terme municipal pels volts de la diada de l'Onze de setembre. Continua la tradició d'algunes caminades d'anys anteriors que havien organitzat l'Ajuntament i algunes entitats;però ara es compta amb l'acompanyament d'uns guies culturals. Com a material de complement es publica una col·lecció de guies turístiques, anomenada "Rutes de Constantí", on poden trobar-se articles sobre els indrets a visitar des del punt de vista turístic, històric, antropològic, etc.

TÍTOL: La ruta de Sant Llorenç
AUTOR: Ricard Escarré i Oriol Altès
EDITA: Ajuntament de Constantí, 2010
DESCRIPCIÓ: 76 pàgs.: 21 x 10 cm, il.

Aquesta guia recorre els camins de Sant Llorenç i dels Albellons i fa parada al mas de Serapi, la mina d'aigua de Sant Pol i Riudarenes, la Creu de Salom, l'alzina centenària, el Celler experimental de la URV, l'ermita de Sant Llorenç i el Clot de Sanromà, entre d'altres llocs d'interès.
Al voltant d'aquests i altres indrets s'inclouen capítols sobre les creences populars lligades a les cruïlles de camins; l'ofici dels minadors d'aigua, les restes de l'ermita medieval de Sant Llorenç, lloc on cal situar probablement els origens del municipi de Constantí; el procediment de la verema al celler experimental de l'Escola d'Enologia de la URV i, finalment, el procés de degradació dels masos un cop s'abandonen fins al seu enrunament total, explicat per un arquitecte especialista en restauradció d'edificis. 

TÍTOL: La ruta de l'aigua.
AUTOR: Ricard Escarré
EDITA: Ajuntament de Constantí, 2009.
DESCRIPCIÓ: 20 pàgs.: 29,5 x 21 cm, il. 

Aquesta guia ens acosta a la història, la tradició i elements antropològics i etnològics d’una part del patrimoni de Constantí, centrat en l’ús de l’aigua, ja sigui agrícola o industrial, i especialment la séquia dels Molins, que complia les funcions de regar una extensa partida de terra i moure cinc molins medievals.
Concretament, abasta el molí de Constantí, la vil·la romana de Centcelles, el molí Paperer, el camí vell de Montblanc, el molí de Reus, la sénia, el riu Francolí, el mas de la Ferrerota, el pont de les Caixes, el molí de Vent, el molinet del Mas de Mascaró, el molí de l'Horta i la pròpia séquia dels Molins; també hi ha articles més genèrics sobre les mines d'aigua, els molins i moliners i el medi natural de la zona.

Paral·lelament es posen en marxa altres activitats complementàries. Comença l'edició d'un col·leccionable anual format amb 12 punts de llibre de temàtica i textos vinculats amb les Rutes de Constantí. Es reparteixen a la Biblioteca Municipal.

Al 2009, a més a més, i en el marc de la tardor fotogràfica, s'exhibeix una exposició encarregada per l'Ajuntament amb fotografies en 3D fetes pel fotògraf Hug Texidó sobre els mateixos indrets de les rutes turístiques. Podeu visitar-la aquí.