Publicacions

Les dones també fan Història!
Història i memòria de les dones de Constantí al segle XX

L'autora

Neus Baena Gallardo

Neus Baena Gallardo (Mataró, 1984) és llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili (2009) i estudiant del Màster oficial en Societats Històriques i Formes Polítiques a Europa de la URV. Ha estat becària de col·laboració a la Secretaria de la Facultat de Lletres de la URV, becària al SADMAT (Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona) i col·laboradora de la URV en el cens de simbologia franquista de Catalunya per a la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

El llibre

Les dones també fan Història! Història i memòria de les dones de Constantí al s. XX. 

AUTORA: NEUS BAENA GALLARDO
EDITA: Ajuntament de Constantí, 2010.
DESCRIPCIÓ: 152 pàgs.: il. 
ISBN: 978-84-96294-56-1
DIPÒSIT LEGAL: T-620-2010

Obra de caire local i de gènere. Recull d’històries de vida de més de trenta dones de Constantí, de generacions autòctones i de nouvingudes, que, juntament amb articles i bibliografia especialitzada en història de les dones i història local, pretén reconstruir la realitat i la trajectòria femenina en l’àmbit municipal durant la centúria passada. Es tracten qüestions com l’escolarització de les nenes, el paper de les dones a la família, els oficis i el seu treball a les fàbriques, la participació en les entitats i associacions, la religiositat, la vessant artística i d’altres aspectes inèdits com el lleure i els àmbits de sociabilitat femenins. Tenint present el marc cronològic, s’analitza
la situació de la dona a principis de segle, així com les circumstàncies viscudes per les nostres informants en processos històrics tan rellevants com la guerra civil, la postguerra, la llarga dictadura, la transició democràtica, i la incorporació femenina tant en l’àmbit laboral com en la vida pública durant l’últim quart del segle XX. També es té molt present la visió que sobre totes aquestes dinàmiques han posat de manifest tant les dones entrevistades com els testimonis recollits en la bibliografia especialitzada.

La història de les dones de Constantí la construeixen, una a una, les històries de moltes dones del poble, sense les quals aquest no tindria sentit i es distorsionaria la realitat històrica local. Les carreres acadèmiques, professionals, familiars, o de participació ciutadana de les nostres col·laboradores han quedat reflectides a través dels testimonis personals i directes no només de les dones més populars de l’esfera pública (regidores, mestres i professores, primera jutgessa de pau, modista i telefonista del poble, presidentes d’associacions municipals de diversa índole), sinó també d’antigues treballadores de Productos Magno i Jerseis Constantino, artistes, emprenedores, voluntàries, veïnes de Constantí de tota la vida, i dones immigrants protagonistes de les diverses onades de migració que va viure la vila al llarg del segle XX.

Fins fa unes poques dècades, la història de les dones va romandre totalment apartada de la història oficial enfocada des del poder polític, militar i religiós, des de l’òptica dels vencedors, dels poderosos i de les elits, des d’una mirada purament masculina. Tot un mal que ha arribat als nostres dies amb tots els buits d’informació i de dades sobre el passat femení. D’aquí la importància i l’abast de la recuperació de la memòria històrica de les dones.

Aquest llibre -que ens mostra com els esdeveniments i els processos històrics també tenen la seva transposició a la realitat més propera i la seva materialització a les persones, en el nostre cas les dones de Constantí- es presenta com una contribució a la meravellosa tasca de reconstruir una història total, la història de tots i de totes.