Alresoft on line

  El portal d'internet veterÓ i en catalÓ                                                                                                                               
 

 

 

 

Inici                   
Correu gratu´t        
Disseny Web        
Illes Balears        
Franja Ponent        
Andorra        
L'Alguer        
Llengua catalana        
Hist˛ria Catalunya        
Literatura catalana        
Cerca informaciˇ        
Servei wap        
Missatges a m˛bils        
Correu gratu´t        
Esports        
Televisiˇ als Pa´sos Catalans        
La rÓdio en directe        
Humor lliure        
L'hor˛scop        
Cinema en catalÓ        
Buscar feina        
Traductor catalÓ        
PolÝtica catalana        
El temps        
Programari en catalÓ        
Xat        
Educaciˇ a Catalunya        
Correu gratu´t        
El portal
Cronologia
Perfil del visitant
Hist˛ria del portal
QuŔ Ús Alresoft?
Serveis
Contacta
Oferta
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
IRcap 7.2 DescÓrrega de l'X-CRiPt en catalÓ X-CRiPt 5.1 MeSsiEs 6 Phanatic 5
    www.alresoft.cat
 
  La Franja de Ponent
 

 

La Franja de Ponent

Els Pa´sos Catalans a Alresoft on line

 

   Directori Estat del catalÓ a la Franja de Ponent

 


Des dels seus orÝgens cristians, les comarques orientals d'Aragˇ: l'Alta í Baixa Ribagorša, la Llitera, el Baix Cinca, la Terra Alta i el Matarranya, prop de 5.000 km2 que s'estenen del Pirineu Fins als Ports de Morella-al voltant de 50.000 parlants tÚnen com a pr˛pia la llengua catalana. Aquesta llengua ha estat present en la documentaciˇ d'estes terres fins al segle XVIII -com es pot comprovar en els arxius municipals- quan, amb els anomenats decrets de Nova Planta, s'imposÓ el castellÓ com a ˙nica llengua oficial a tot l'Estat. Fins allavons, el catalÓ escrit per reis, nobles, notaris, capellans gaudia de l'estatus de llengua cooficial de la Corona d'Aragˇ.

 


Malgrat perdre la seva situaciˇ de privilegi, el poble ha continuat mantenint el catalÓ com a llengua materna, encara que nomÚs a nivell oral, fins a l'actualitat.
La pŔrdua de l'oficialitat i el pes de les diferents prohibicions del seu ˙s p˙blic -I'˙ltima en l'Ŕpoca franquista-, aixÝ com la influŔncia creixent del castellÓ en l'educaciˇ i en els mitjans de comunicaciˇ, han provocat que els propis parlants s'avergonyisquen del seu ˙s fora de l'ambient familiar o local i hagin arribat a anomenar-la "xapurreau" (nom despectiu amb quŔ els sectors mÚs reaccionaris la van batejar per tal de desprestigiar-la i fer-la desaparŔixer).
Amb l'adveniment de la democrÓcia, la polĚlŔmica sobre la llengua va eixir al carrer. Diferents persones i associacions d'arreu de la Franja han anat demanant, poc a poc, el reconeixement dels diferents drets d'˙s que tota llengua hauria de tenir. Per˛ el camÝ cap a la normalitzaciˇ del catalÓ a l'Aragˇ no Ús gens fÓcil. L'actual Estatut d'Autonomia nomÚs planteja la conservaciˇ i I'estudi de les anomenades modalitats pr˛pies com si d'una resta arqueol˛gica es tractÚs.

Per mandat del Ple de les Corts d'Aragˇ, es va constituir, el 20 de setembre de l'any 199), una Comissiˇ per definir quina havia de ser la polÝtica lingŘÝstica a la nostra comunitat. Esta comissiˇ, formada per cinc diputats, un per cada Grup Parlamentari, desprÚs de consultar a representants d'institucions culturals, d'entitats socials, professors de catalÓ i d'aragonŔs, lingŘistes de la Universitat de Saragossa, representants de l'Estat, de la Comunitat Aut˛noma, experts (locals i foranis) en aragonŔs i catalÓ, eurodiputats i finalment representants d'administracions d'altres Comunitats Aut˛nomes, van emetre el dia 7 d'abril passat, desprÚs de mÚs de sis mesos de treball, un Informe votat per tots els grups, excepte el PP, partit que va emetre un vot particular desmarcant-se a ˙ltima hora de la unitat.

 

El dictamen, publicat al BoletÝn Oficial de Aragˇn, n˙m. 105 del 21 d'abril de 1997, va se aprovat pel ple de les Corts el dia 6 de novembre, amb 37 vots a favor i cap en contra (el PP va abstenir-se).

 


Torna endarrere

 

 

 Correu gratu´t
Accedeix al servei
 Directori d'interŔs

 

Webs interessants

 'Scripts' en catalÓ

IRcap 7.2 catalÓ
X-CRiPt 5.1 catalÓ
MeSsiEs 6 catalÓ
Phanatic 5 catalÓ

 F˛rums

Pa´sos Catalans
Compra-venda
Cercar relacions
Dubtes Linux

 Xats

Catalanisme
Linux

 Altres recursos en catalÓ


Programari catalÓ

 

 Serveis diversos

Llibre de visites
 

 Contacta i altres

Escriu al portal  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Alresoft. Alresoft Ús una marca registrada.
El portal d'internet veterÓ i en catalÓ.