ELS ORÍGENS DE SANTATECLA

La verge Tecla s'associa als recorreguts de Sant Pau per Àsia Menor, i va ser venerada en els primers segles del cristianisme, quan el que avui és la Turquia musulmana era un dels nuclis més emergents de la jove Església.

Al seu voltant es va crear una llegenda pietosa que parla de Tecla com una de les escollides del Senyor, i encara que els fets dels Apòstols no esmenten el seu nom, una llarga tradició més o menys corrompuda ens parla de les seves heroiques virtuts.


L'any 47 Sant Pau va arribar a Iconi i predicava a la casa de davant d'on vivia Tecla. El primer sermó de Pau, el de les benaurances, va impressionar a tot l'auditori i molt més a Tecla, que va obrir el seu cor a les ensenyances de la doctrina evangèlica. Tecla anhela seguir Jesucrist i, en sentir Pau aquest desig, va descobrir en ella el poder de la divina gràcia i allí va rebre el baptisme.

Quan Sant Pau era a la presó, Tecla va ser sorpresa mentre li explicava el camí de la vida cristiana: una llarga creu que començava al bressol i terminava al sepulcre. Ella també va ser empresonada.

Va ser jutjada, i posteriorment sentenciada a ser cremada viva. Quan la pira va estar a punt, les flamarades i el fum, vam rodejar el cos de Tecla, però aquelles es van esvair entre els núvols i Tecla va sortir intacta i estàlvia. Posteriorment, Tecla va ser condemnada al martiri de les feres, però Déu va amansir els animals fins al punt que no arribaren a tocar-la i s'aturaven davant d'ella llepant-li els peus.

Quan va arribar a la vellesa, Tecla va trobar el seu recolliment en una cova. Un dia, en veure's perduda davant d'uns lladres que l'empaitaven, Tecla demana ajuda al Senyor qui al moment tancà la cova protegint-la així de tot mal.

El que s'explica de la verge d'Inconi - una de les seves relíquies va arribar a Tarragona, ciutat de la que es patrona - està evidentment modificat per llegendes paganes i per l'imaginació, però encara que dins d'una llegenda, Tecla és presenta com un símbol de la disponibilitat evangèlica, com una donzella prudent que ho deixa tot per la Paraula de Déu.

Les paraules de Pau, aquest nou missatge, fa canviar la seva vida i li dóna un nou sentit, la dolça Tecla és la dona de l'elecció que ningú no entén, i que deixa tot per seguir un nou camí.

La relíquia de la Santa va arribar al port de Salou on els tarragonins van aclamar-la i va ser traslladada en processósolemne i gran pompa a la Catedral de Tarragona, el dia 18 de maig de 1321.

 
 
Detalls del retaule de l'altar major de la Catedral de Tarragona dedicat a Santa Tecla

Tornar a la pàgina principal