LA FESTA MAJOR

El dia 22 de setembre és la vigília, a les dotze del migdia els músics tradicionals fan la seva entrada, que ha estat prèviament anunciada pel toc de prima des del campanar de la catedral. Els músics entren fent sonar els seus instruments pel portal del Roser, dirigint-se pel carrer Cavallers i pujant pel carrer Major cap a la plaça de les Cols, per tal de fer el concert vermut.

Ens haurem d'esperar fins a la tarda per veure la cercavila de Santa Tecla, allà on tothom podrà veure al complet, el Seguici Popular de Tarragona.

El Seguici Popular està format per bestiari, gegants i nans, balls de bastons, balls parlats i no parlats que recorrent tota la part alta, arribant fins a la Rambla i tornant a la plaça de la Font, on fan gaudir a grans i petits de la seva mestria en allò que fan.

Per altra banda, fa el seu propi recorregut el Ball de Dames i Vells, que escandalitzant a tothom, van fent una crítica satírica i burlesca de tots els esdeveniments locals, nacionals i internacionals.

Un cop acabada la tanda de lluïment a la plaça de la Font, els Balls parlats actuen a la plaça del Rei.

La gent sopa com pot, o com vol, per tal de seguir la gresca. S'ofereixen diferents alternatives per la matinada: cinema al Camp de Mart, concert a la plaça de l'antic escorxador, nit de ball a la Rambla, revetlla a la plaça de la Font, música autòctona a la plaça del Rei, músiques alternatives a la plaça dels Sedassos. Es a dir que qui se'n va a dormir és per què vol.

El dia de Santa Tecla a les 7 del matí es pot gaudir de les matinades dels diferents grups de gralles per qualsevol indret de la ciutat.

A les 8, a la capella de Santa Tecla, a la Catedral, missa i a continuació toc de festa des del campanar.

Vora les nou del matí, el Seguici Popular al complet amb l'antiga Senyera de la ciutat, la Corporaciómunicipal, els convidats de les ciutats agermanades, els veguers amb la maça, els uixers i la guàrdia urbana, surten de la plaça de la Font en direcció a la Catedral, on a les deu té lloc l'ofici de Santa Tecla, en el que es trasllada la relíquia de la Santa des de la seva capella fins a l'altar major. Un cop acabada la missa es torna cap a la plaça de la Font on el Drac, el Bou, la Vibria, el Ball de Serrallonga, el Ball de l'Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, els Negritos, els Gegants Moros i els Gegants Vells, els Nans Vells i Nous, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Turcs i Cavallets, el Patatuf, el Ball de Cercolets, el Ball de Gitanes, els Ball de Bastons de l'Esbart Santa Tecla, el Ball de Valencians, el Ball dels Set Pecats Capitals, la Moixiganga i tancant el Ball de Sant Miquel i Diables actuen davant l'Ajuntament, per donar pas a la diada castellera.

A Tarragona, hi han quatre colles castelleres, que per ordre d'antiguitat són: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Les quatre colles fan una exhibició que es tanca amb el pilar al balcó.

Colla Xiquets de Tarragona Colla Jove Xiquets de Tarragona Colla Xiquets del Serrallo Castellers de Sant Pere i Sant Pau

Després dels castells, la gent se'n va a dinar i a un quart de set de la tarda surt per anar a processó. Tot el Seguici amb les colles castelleres, el Ball de Dames i Vells i les Autoritats pugen cap a la Catedral on recolliran la relíquia que havia estat tot el dia a l'altar per fer la processó per la part alta de la ciutat i retornar cap a les nou de la nit a la Catedral, on el braç de Santa Tecla fa la seva entrada acompanyada de tots els grups del seguici que ballen en el seu honor. Un cop el braç es dins la Catedral tot el Seguici es dirigeix cap a la plaça de la Font baixant per les escales de la Seu. Allà tornaran a ballar per a tots els tarragonins i forasters.

Cap a dos quarts d'onze, des de la punta de la platja del Miracle, es pot veure l'espectacular Castell de Focs a càrrec dels guanyadors del Concurs Internacional de Focs Artificials de l'any en curs, que té lloc al juliol a Tarragona. El castell de focs, omple de llum i colors el cel de la nit tarragonina.

Se'ns acaba el dia amb revetlla a la plaça de la Font i música d'aquí a la plaça del Rei.

Demà serà un altre dia.

Tornar a la pàgina principal