ACTES PREVIS

 

Santa Tecla és la festa gran de Tarragona, tant en extensió de dies com en intensitat de sentiments i emocions que suposen una multitud d'actes al llarg d'onze jornades, bé no diguem mentides, deu dies i la matinada del 22 al 23 de setembre.

El primer anunci de les festes, es la Samarreta que, durant els dies de festa no deixarem de veure per carrers i places de la ciutat. Aquesta peça de roba, nova cada any té un disseny diferent per a cada Santa Tecla i sempre relacionat amb algun motiu de les festes (bestiari, músics, castells, balls,...) va néixer l'any 1988 i des de llavors acompanya els tarragonins als actes de la festa major.

Samarreta de les festes de l'any 2003 amb la silueta del lleó

El primer acte al carrer és l'encesa dels Onze Morters a la plaça de la Font, que és el centre neuràlgic de les festes, abans l'alcalde haurà fet la Crida a tots els ciutadans i associacions, en aquest acte que té lloc a l'Ajuntament també es fa un homenatge a una persona que s'haguí distingit per la seva tasca al llarg del temps en les festes de Santa Tecla, és el Perpetuador de les Festes.

Al llarg dels dies previs a la vigília de Santa Tecla, es fan molts actes per tal de divulgar i explicar els elements de la cultura popular i tradicional: exposicions de diversos tipus, presentacions de llibres, vídeos, compacte discs, renovacions de vestuari,...

Des de fa pocs anys, s'ha incorporat a la festa la Santa Tecla petita, que fa la seva cercavila el dia 19 de setembre, i on es recreen en nens petits els balls i entremesos que participen en el seguici popular els dies 22 i 23 de setembre. Així doncs, es pot veure un ball de bastons petits, un patatuf patides, un ball de diables petit, una mulasseta, un drac petit, uns pastorets i un ball de gitanes petit, i cada any van afegint-se nous elements dels que ja surten al seguici "gran".

Ball de Bastons petit
Ball del patatuf petitet
Ball de diables petit
Mulasseta
Ball de pastorets petit
Lleonet
Cucafereta

Un altre acte molt tarragoní, ens trasllada a un altre punt prou emblemàtic de la ciutat: la Catedral. Des de 1991 es representa el Retaule de Santa Tecla, una moixiganga basada en la llegenda de la santa patrona. Com es pot llegir en el programa de mà d'aquest acte "amb les primeres notes musicals, les figures del Retaule de l'escultor Pere Joan del segle XIV prenen vida i pugen al cadafal per interpretar la vida i el martiri de la Santa". Aquesta representació té lloc el 20 de setembre i es porta a terme a la nau central de la Catedral.

El dia següent té lloc el Pregó, que executen els dos empolainats trompeters municipals. Aquests personatges han conservat la indumentària que fins a principis del segle XIX duien els tres jocs de timbales del municipi.

I per fi arribem a la vigília, on ja entrem a la festa pròpiament dita.

Tornar a la pàgina principal