Escut Poblet

Escut Poblet

EL PANTEÓ REIAL DEL MONESTIR DE POBLET

Un dels principals atractius del Monestir de Poblet és el fet que dintre de les seves parets es troben enterrats bona part del monarques de la Corona Catalano-Aragonesa.


Encara que Alfons I el Cast i Jaume I el Conqueridor ja eren enterrats a Poblet, va ser el rei Pere III el Ceremoniós el que va decidir escollir el monestir de Poblet con el lloc d'enterrament dels monarques de la Corona Catalano-Aragonesa i va ser ell qui va obligar per jurament als seus successors a ser enterrats dintre de Poblet. A més a més, Pere III el Ceremoniós va fer iniciar la construcció dels panteons reals construïts als arcs del creuer central de monestir, a cada un dels costats de l'altar major.

D'aquesta forma podem trobar al costat dret a Alfons el Cast (1), a Joan I (4) i les seves dos esposes Matha D'Armagnac i Violant de Bar, i un tercer sepulcre amb Joan II (8) i Joana Enriquez.

Al costat esquerra es troben Jaume I El Conqueridor (2), Pere El Ceremoniós (3) i les seves tres esposes Maria de Navarra, Elionor de Portugal i Elionor de Sicília i en la tercera tomba a Ferran d'Antequera (6).

A la columna on reposa un dels arcs de panteó real i al costat de la tomba de Ferran d'Antequera es va enterrar a Alfons V el Magnànim (7) i a l'extrem del creuer del monestir, tocant la capella de Sant Benet es troba el sepulcre de Martí l'Humà (5).

Panteó

No tan sols els Reis i les seves esposes es poden trobar a Poblet. Així, en els murs de la capella de Sant Benet hi han les tombes de quatre fills de Pere el Ceremoniós. A la extremitat oposada del creuer hi ha fixada, damunt una font, una tomba gòtica en pedra que conté despulles de Joana d'Aragó, comtessa d'Empúries, filla del Ceremoniós. A la porta de la sagristia vella hi ha sobre el mur els petits sarcòfags de quatre fills de Joan I.

Dintre de l'ornamentació de les tombes s'ha de destacar que als peus dels reis hi ha esculpits lleons, símbols de la força i el poder i, als peus de les reines, gossos, símbols de fidelitat i lleialtat.

Com podeu veure la importància històrica de Poblet, només pel fet de tenir el panteó real ja es significativa.

No puc finalment deixar d'explicar l'historia o llegenda del Príncep de Viana, que Fra Tomàs em va explicar en el seu moment.

Carles, Príncep de Viana era el primogènit de Joan II i de Blanca de Navarra. Al morir la seva mare, Joan II es va casar amb Joana Enriquez (Castellana) i van tenir com fill a Ferran. Les relacions entre Carles i el seu pare Joan van ser complexes i plenes de lluites però per dret, el Príncep de Viana tenia que succeir el seu pare a la seva mort. Dissortadament Carles va morir de forma sobtada el 23 de Setembre de 1461. Degut a aquest fet Ferran va passar a ser el successor, regnant en el seu moment amb el nom de Ferran, posteriorment conegut com Ferran el Catòlic

La llegenda diu que el Príncep de Viana va morir enverinat en una conspiració instigada per la seva madrastra, que buscava així que el seu fill Ferran fos el futur rei a la mort de Joan II. Es diu que el verí va ser subministrat dintre de les sabates del Príncep en una quantitat tan elevada que a més de matar-lo, va impedir que el seu òrgans interns es podrissin, secant la seva pell i produint finalment un estat de momificació del seu cos.

Aquesta història no es sabrà mai quan té de llegenda i quan de veritat però no es difícil d'imaginar con hauria canviat la història si El Príncep de Viana no hagués mort, si Ferran no hagués arribat a rei i si aquest no s'hagués casat amb una reina Castellana (com la mare de Ferran) anomenada Isabel...

L'únic fet comprovable es l'estat del Príncep de Viana. Quan entreu a Poblet, a ma dreta, es troba una petita capella lateral. Admireu-la. A part d'unes magnífiques pintures al sostre on es mostren els quatre Evangelistes podreu veure un porta que amaga una estança. Dintre d'aquesta estança es troba un cos momificat, que encara que presenta un estat bastant lamentable (va ser profanat durant la guerra de Francès) es troba vestit amb roba de monjo Cistercenc i correspon al cos momificat del Príncep de Viana.

Si voleu una informació una mica més científica, visiteu la pàgina Poblet-pviana.com on veureu l'estudi antropològic que s'ha fet a les restes del Príncep de Viana.

Tornar a la pàgina Principal de Poblet .../... Seguir l'itinerari: Altres recintes

Angel Blasco / Febrer 1997