EL BALNEARI VILLA ENGRÀCIA

Bosc

Aquest es el lloc exacte on desde sempre he ant a descansar prop del Monestir de Poblet. Aquesta pàgina vol ser un petit homenatge a tots el que hem estimat i estimem el Balneari Villa Engràcia.


De molt petit amb els meus pares, a l'estiu, i ara de més gran amb la meva pròpia família, unes quantes vegades a l’any vaig a passar uns dies de vacances al Balneari Villa Engràcia on sé que tinc un lloc per a descansar.

Ho estan arreglant i deixant en millors condicions, per el que aquest és el lloc si voleu estar tranquils i on en quatre passes et pots trobar al mig del bosc, visitant el monestir, tirant-te a una piscina, veient estels fugaços a les nits, fent una excursió a les muntanyes dels voltants tan sols pel gust de caminar i veure aigua ben fresca, o únicament fent amics per a tota la vida i veient com el que tu feies quan eres petit ara ho fan els teus fills.

El Balneari Villa Engràcia que jo conec està format per diferents edificis, tots ells construïts en diferents èpoques, trobant-se el seu origen a finals del segle passat (algú diu que al 1888) per l'influencia de Pere Antón Torres Jordi.

En arribar amb el cotxe, trobareu l'edifici més antic (anomenat El Francolí) on hi ha la recepció i les habitacions (algunes acavades de remodelar). Actualment l'establiment ja et permet dormir, esmorzar (força abundant) i des de no fa massa fer un bon àpat (mereix un punt i apart). La visita d'aquest edifici (els menjadors, l'escala, el rebedor del primer pis, etc.) us permetrà imaginar com era realment a finals del segle XIX i començament del XX, en la que va ser la seva màxima època d'esplendor quan hi venien a estiuejar les classes socialment més elevades de Catalunya. També destaco al pati d'entrada del Francolí, el majestuós avet (sens dubte centenari) que ens explicaria les millors històries que ha viscut si pogués arribar a parlar.

  Pujant les escales arribeu al conjunt de "xalets" individuals de diferents mides i capacitats, tots ells més moderns que l'edifici del Francolí.

  Una vegada acabats els edificis, s'arriba a una zona d'esbarjo formada pel parc infantil, el frontó que serveix alhora de pista de futbol-sala i bàsquet, i una mica més amunt la pista de tenis.

Pujant les escales del final del parc infantil arribeu a la piscina en el lloc on el seu moment hi havien les banyeres per prendre banys d'aigües de la zona (d'aquí el seu nom de Balneari, avui sense sentit, però qui sap si un dia ho podrà tornar a ser).

Finalment, seguint el camí que voreja la piscina arribeu a la Font de Ferro, símbol veritable del Balneari. És difícil que la font ragi, però si teniu la sort d'omplir un got podreu notar el gust de ferro d'aquesta aigua, que neix de l'interior de les muntanyes de Poblet.

El conjunt, enmig dels arbres permet endinsar-nos al bosc quasi sense voler, podent arribar a llocs on només sentiràs algun ocell i poca cosa més.

Com pots veure, es pot combinar el no fer res, amb fer una mica d'esport, caminar per les muntanyes fent una excursió per la zona, visitar el monestir ....

Per acabar, tres consells si aneu a l'agost (època on em podreu trobar):

  • Aneu a veure estels fugaços a l'Era. Per mi, veure el cel, sense fer res més, una nit d'estiu (vegi o no estels fugaços) és una de les millors sensacions que he tingut mai. T'ensenya que no ets res dintre de l'Univers però alhora et permet veure que res és tan greu.
  • Aneu també a l'Era a veure la posta de sol. Si voleu veure una de les postes de sol més maques que he vist mai, aneu a veure-les des de l'Era, amb el monestir de Poblet enmig i el sol amagant-se darrera de les muntanyes. Cada dia és diferent, amb colors que poden arribar a ser molt espectaculars i mostrant alhora unes imatges del monestir que son difícils de trobar des de cap altre lloc.

És una llàstima que hagin construït i tancat l’Era, ja que ara és molt més difícil estirar-te a terra i sobretot veure la posta de sol. Qui va donar permís per a construir en aquest indret va impedir que tothom pogués gaudir d’aquests espectacles

  • Quedeu-vos a la nostra festa major durant els dies anteriors al 15 d'agost (potser es farà aviat alguna cosa). No era la millor del mon, teníem problemes amb el veïns, però ens ho passàvem bé. A més a més de les competicions normals de tota festa major i de la revetlla del dia 14 a la nit, un dels millors moments és quan traiem els gegants, els cap-grossos i la resta del nostre "bestiari". Aquests gegants no estan fets amb els materials més moderns però els hem fet nosaltres amb les nostres mans, i per tant, per mi son els millors (quasi al mateix nivell dels gegants de Tarragona es clar). Els gegants, de nom Francolí i Engràcia, van ser construïts l'any 1980 pels que llavors érem uns nens sota la direcció de l'enyorat Eduard Bernet i han estat remodelats parcialment (cos i cames) l'any 1995 i 1996 pel Gerard López i el Sr.Orquín (principalment i amb l'ajuda de tots el altres) i per l'Inma Astell en la confecció de la roba. L'any 1997 es van canviar les corones, les arracades de la geganta i el ceptre i l'escut del gegant (fetes per la Rosa MªManchobas). Espero que estiguin vius encara molts anys i que algú els tregui alguna vegada a fer un ball davant dels nens.

·         Aneu a agafar pinyons. Realment agafar de terra els pinyons que cauen dels pins és un bon esport, relaxant i que et permet alimentar-te una mica dels fruits que et dona la natura. Una cop agafats, tan sols has de trencar-los i menjar-te'ls. Son molt bons.

A tot el conjunt se li està fent una remodel.lació que ho està deixant en molt bones condicions per anar-hi tan a l'estiu com a l'hivern. Les noves habitacions estan quedant amb un gust i un disseny exquisit. A part d'això que ho farà molt més atractiu , si el que voleu fer és no fer res uns dies, sense buscar luxes i tan sols tranquil·litat, crec que aquest és un bon lloc. La direcció ha canviat (per a bé), s'està esforçant en actualitzar l'establiment, aneu-hi, pregunteu i si hi ha lloc i esteu d'acord amb el preu quedeu-vos i comproveu-ho.

Finalment us tinc que dir que també us podeu quedar a menjar i que els esmorzars de la Mari Carmen son una de les millor formes de començar el dia.

Per cert, podeu fer també una visita "virtual" al Balneari anant a la seva nova pàgina www.villaengracia.com on podeu veure d'una forma ben atractiva com és el lloc , les seves instal.lacions, les activitats que podeu fer-hi i finalment els preus per passar-hi uns quants dies. Per últim dir-vos que jo no tinc res a veure amb els propietaris, tan sols soc un estiuejant més que durant molts anys ha passat les seves vacances a Villa Engràcia.

Tornar a la pàgina de Poblet

Si voleu més informació de part meva fes un e-mail a ablasco@tinet.fut.es
Angel Blasco / Febrer 1997 / última modificació Maig 2008